Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Swingen in het Motown Museum

Diana Ross & The Supremes, The Jackson Five, Stevie Wonder en The Temptations: zomaar een paar namen die wereldfaam verwierven onder de vlag van Motown, het platenlabel van Berry Gordy. In 1959 richtte hij Motown op in 2 simpele huizen aan West Grand Boulevard in Detroit. Boven de deur plaatste hij het bord met ‘Hitsville U.S.A’. Arrogant? Misschien, maar hij kreeg gelijk.

Gordy leende 800 dollar van zijn familie, bouwde de garage om tot studio en de keuken tot control room, en voilà: het Motown-label was geboren. De wereldberoemde naam is een samenstelling van ‘motor’ en ‘town’: Detroit, stad van de autoindustrie, stond bekend als motorcity, en Gordy had het liever over een ‘town’ dan over een ‘city’. Motown dus. In de 2 huizen waar hij zijn label begon is nu het Motown Museum gevestigd.

Detroit: de geboorteplaats van het Motown-label
Detroit: de geboorteplaats van het Motown-label

Detroit

Een fascinerend nieuw geluid

Niet lang na de oprichting van zijn platenmaatschappij had Gordy zijn eerste hit te pakken: ‘Money (That’s What I Want)’ van Barrett Strong rolde in 1960 de hitlijsten binnen en bereikte een 2de plek in de Billboard’s R&B Chart. In de jaren daarna volgden hits als ‘My Girl’ van The Temptations, en in 1968 waren 5 van de platen in de top 10 van de Billboard’s Hot 100 afkomstig van Motown. Het label veranderde ook radicaal de kijk van blanke Amerikanen op zwarte muziek. Het nieuwe geluid fascineerde zowel blanke als zwarte jongeren. Al snel was Motown het meest succesvolle Afro-Amerikaanse bedrijf van de Verenigde Staten, met artiesten die grotendeels afkomstig waren uit de getto’s van Detroit.

““Ik wilde dat iemand door de ene deur binnen kwam als onbekende en door de andere naar buiten ging als een ster” – Berry Gordy, oprichter Motown”

Hitsville U.S.A

Home away from home

Hitsville U.S.A werd ook wel liefkozend ‘Motown U’ genoemd omdat de platenmaatschappij veel weg had van een universiteitscampus. Artiesten namen er niet alleen hun platen op, ze  oefenden er ook hun choreografieën en kregen er les in etiquette van Mrs Maxine Powell. Als de musici niet aan het werk waren, hingen ze rond op de veranda of speelden ze honkbal en tafeltennis. Hitsville U.S.A. was 24 uur per dag open. Voor velen wat het een ‘home away from home’. Het label, dat door de vele successen uit zijn voegen barstte, verhuisde in 1968 naar een groter kantoor in downtown Detroit.

Zing zelf in Studio A

Het Motown Museum ademt nog altijd de sfeer van de hoogtijdagen van het succesvolle platenlabel. U kunt de originele opnamestudio (Studio A) en control room bezoeken, de plekken waar grote namen hun platen opnamen. Wie zichzelf even een grote ster wil wanen, mag hier een paar noten zingen van zijn of haar favoriete Motown-nummer. Opvallend zijn de doorgesleten plekken in het linoleum, een herinnering aan de vele tappende artiesten. In het museum hangen er veel foto’s en platen aan de muur staan, en er staan ook diverse originele kostuums van beroemde artiesten opgesteld, waaronder een hoed van Michael Jackson. Als u hier rondloopt, beseft u pas goed hoe bijzonder het is dat uit zo’n klein huis zulke grootste dingen zijn voortgekomen.

Studio A