Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Het imperium van Henry Ford

Glimmende T-Fords, oude stoommachines, de lopendebandproductie van de F-150: het Henry Ford Museum is een must voor iedereen die is geïnteresseerd in auto’s. Het is een stukje Amerikaanse geschiedenis van wereldformaat.

Henry Ford werd geboren in Dearborn, een buitenwijk van Detroit. In 1929 richtte hij hier het Henry Ford Museum en het openluchtmuseum Greenfield Village op. Met het museum wilde hij de industriële revolutie in beeld brengen en historisch belangrijke items een plek bieden. The Henry Ford, zoals het complex nu heet, trekt jaarlijks zo’n 1,5 miljoen bezoekers en is daarmee een van de topattracties van Detroit.

Het Henry Ford Museum
Het Henry Ford Museum

Detroit

Technologische supermacht

Het museum is opgedeeld in verschillende secties. De grootste, met de naam Driving America, behandelt de Amerikaanse autogeschiedenis. Hier staat de 15 miljoenste T-Ford en de allereerste Ford Mustang uit 1964. Indrukwekkend is ook de afdeling Presidential Vehicles, met de limousine waarin John F. Kennedy in 1963 werd neergeschoten.
Maar het museum is niet alleen gericht op Ford en auto’s: het is een weergave van hoe de Verenigde Staten zich ontwikkelden tot technologische supermacht. In de Made in America-sectie staan gigantische stoommachines opgesteld en in de Home Arts-zone vindt u huishoudelijke apparatuur door de eeuwen heen. Interessant is ook de Fokker, het vliegtuig van Nederlandse makelij waarmee in 1926 de eerste vlucht over de Noordpool werd gemaakt.

Verschillende Ford modellen

Een kijkje in de fabriek

Een van de nieuwste attracties is de Ford Rouge Factory Tour, die uit 5 delen bestaat. Het interessantst is zonder twijfel de sectie waarin u de samenstelling van de nieuwste Ford F-150 vanaf een loopbrug kunt bewonderen. Al in het begin van de 20ste eeuw maakte Ford furore met zijn innovatieve productieproces. Henry Ford was in 1913 de eerste autoproducent die auto’s via een lopendebandsysteem liet maken. Hij vond dat autorijden voor iedereen bereikbaar zou moeten zijn en had als doel zijn auto’s degelijk maar goedkoop te produceren. Waar voorheen nog één monteur de motor in elkaar zetten, werd deze taak in zijn fabriek opgedeeld in kleinere subtaken en kreeg iedere monteur zijn eigen specialiteit. Dankzij de grotere efficiëntie kon de prijs omlaag. De T-Ford was de eerste auto die op deze manier werd gemaakt.

De Ford Rouge Factory Tour
Een Mc Donald’s sign uit 1960
Greenfield Village

Amerikaanse geschiedenis

En dan is er ook nog Greenfield Village: een openluchtmuseum met zo’n 100 historische gebouwen uit de 18de en 19de eeuw. Hier gaat u voor uw gevoel echt even terug in de tijd: u wandelt langs oude spoorbanen, de fietsenfabriek van de gebroeders Wright en het huis waarin Henry Ford in 1863 is geboren. U kunt Greenfield Village natuurlijk ook in een echte T-Ford verkennen. Wel zo toepasselijk.