Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

De Scotch Whisky Experience

Whisky hoort bij Schotland als klompen bij Nederland en stokbrood bij Frankrijk. In Edinburgh kunt u op ontdekkingstocht naar de geheimen van de Schotse whisky bij de Scotch Whisky Experience. U stapt in een whiskyvat dat u door een nagemaakte destilleerderij zal rijden; u ziet wat er allemaal komt kijken bij het maken van dit vloeibare goud.

De Scotch Whisky Experience ligt aan de Royal Mile vlak bij Edinburgh Castle. In 1987 richtten 19 Schotse whiskybedrijven deze op onder de naam The Scotch Whisky Heritage Center. Het doel was een permanente attractie te creëren waar bezoekers kunnen leren over de geschiedenis en de ontwikkeling van Schotse whisky. Later is de naam veranderd in de Scotch Whisky Experience, een attractie die inmiddels tienduizenden bezoekers per jaar trekt.

De grootste Schotse whiskycollectie
De grootste Schotse whiskycollectie

Edinburgh

Rijden in een whiskyvat

De tour begint met een ritje in een whiskyton, wat het meteen tot een attractie maakt die ook voor kinderen erg leuk is. De ton rijdt u langs diverse onderdelen van het whisky maken. Onderweg vertelt een geprojecteerde interactieve gids u er alles over: hoe werken het gisten en het fermenteren, hoe lang  moet de whisky in vaten blijven om van een doorzichtig goedje te veranderen in het goudbruine drankje? Dankzij geluidseffecten en geursensaties prikkelt deze rit alle zintuigen. Het tweede deel van de tour is te voet. U kunt onder andere de grootste Schotse whiskycollectie ter wereld bewonderen: de Diageo Claive Vidiz Scotch Whisky Collection. Deze collectie zit goed opgeborgen in een kluis en omvat bijna 3.500 flessen.

“De bijna 3.500 flessen van de grootste Schotse whiskycollectie zitten goed opgeborgen in een kluis”

Proef het vloeibare goud

Natuurlijk eindigt de rondleiding met een proeverij. Afhankelijk van de tour die u heeft geboekt, krijgt u tot 4 verschillende single malt whisky’s voorgezet. Voor kinderen is er Irn Bru (spreek uit als ‘iron brew’), een oranjekleurige Schotse frisdrank. Er zijn 4 verschillende tours om uit te kiezen: Silver, Gold, Platinum en The Taste of Scotland. Bij deze laatste krijgt u ook een 3-gangendiner geserveerd in het bijbehorende Amber Restaurant. Deze tour dient u wel van tevoren te reserveren. Ook voor de Platinum Tour is vooraf boeken aan te raden, want deze is er maar 1 keer per dag.
Hapjes bij de Taste of Scotland-tour
Whisky proeven

Een masterclass voor de liefhebber

Echt whiskyliefhebbers gaan voor de masterclass die elke werkdag om 10 uur ’s morgens begint. Deze rondleiding omvat onder andere een uitgebreider bezoek aan de Diageo Claive Vidiz Scotch Whisky Collection, met een paar van ’s werelds meest exclusieve whisky’s. Ook kunt u verschillende whisky’s proeven en met elkaar vergelijken, zoals een blended, een single malt en een single grain whisky. En ja, het is misschien wat vroeg op de dag voor de sterke drank, maar u kunt ook lekker afsluiten met een kop thee of koffie.