Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Praktische info Praag, Tsjechië

Vervoer in de stad

Praag heeft een goedkoop en efficiënt openbaar vervoersysteem bestaande uit een geïntegreerd netwerk van bussen, trams, een metro en een kabelspoorweg op de heuvel Petřín. De historische binnenstad is compact en alleen toegankelijk voor voetgangers, maar trams bieden een goedkope manier om de rest van de stad te verkennen en er zijn verschillende metrostations in het centrum. Tramlijnen doorkruisen het centrum en zijn, na de metro, de beste manier om rond te trekken. Bussen hoeven zelden te worden gebruikt, want zij rijden onregelmatiger en voornamelijk buiten het centrum. Na middernacht bieden trams en bussen een beperkte dienst, doorgaans om het uur. Kaartjes zijn geldig voor alle vormen van vervoer, maar moeten van tevoren worden gekocht en voor elke rit gevalideerd worden. Het is het beste om taxi's telefonisch bestellen en een bonnetje van de rit te vragen voordat u vertrekt. Een auto is goedkoop, maar ook onnodig, want een groot deel van de stad is alleen voor voetgangers, parkeren is een groot probleem en voertuigcriminaliteit is aan de orde van de dag.

Tijdzone

GMT+1 (GMT+2 van de laatste zondag in maart tot de laatste zondag in oktober).

Netspanning

Netspanning is 230 volt, 50 Hz. Stekkers met twee ronde pinnen en een uitsparing voor een mannelijke aardingspin zijn standaard. Op de meeste stopcontacten past ook de normale Europese twee-pinsstekker.

Valuta

De officiële munteenheid is de Tsjechische kroon of koruna (CZK). Eén kroon is 100 haler. De meeste creditcards, waaronder American Express, Diners Club, Visa en MasterCard worden geaccepteerd, maar het is beter om contant geld bij de hand te hebben wanneer u buiten Praag en de belangrijkste toeristische bestemmingen reist. Buitenlandse valuta kunnen worden ingewisseld bij banken, geldwisselkantoren en in sommige hotels; de commissie daarvoor is in hotels het hoogst. Banken zijn in het weekend gesloten. Geldautomaten ('bankomats' genoemd) zijn tegenwoordig algemeen in Praag en zijn waarschijnlijk de beste manier om tegen een goed tarief lokale valuta te verkrijgen. In Tsjechië is alles nog relatief goedkoop in vergelijking met de rest van Europa, hoewel het verschil snel kleiner wordt.

Communicatie

Het landnummer voor bellen naar de Tsjechische Republiek is +420. Hotels rekenen hoge kosten voor internationaal bellen; het is goedkoper om vanuit een openbare telefooncel te bellen – telefoonkaarten kunnen bij de krantenkiosk gekocht worden. De nationale aanbieders van mobiele telefonie maken gebruik van GSM-netwerken en hebben roamingovereenkomsten gesloten met alle grote internationale operators, behalve die in de VS. In de grotere plaatsen zijn internetcafés te vinden.

Alarmnummer

112 (algemeen), 158 (politie), 155 (ambulance)

Reisdocumenten en gezondheid

Alles over reisdocumenten

Alles over gezondheid en KLM Health Services

Feestdagen

Klimaat

Luchthaven Prague Václav Havel

www.prg.aero/en/

Vervoer naar de stad

Cedaz minibusshuttles vertrekken regelmatig naar het stadscentrum. Ze zetten passagiers af bij hotels in de stad. De Airport Express biedt het snelste vervoer naar het centrale treinstation in Praag. Openbare bussen rijden regelmatige diensten naar alle wijken in Praag, vertrekkend aan de voorzijde van de aankomsthal. De tarieven voor het openbaar vervoer zijn gebaseerd op het tijdstip van reizen.

Autoverhuur

Alle grote autoverhuurbedrijven zijn vertegenwoordigd bij de luchthaven, waaronder vis, Europcar, Hertz en Sixt.

Luchthaventaxi's

Er zijn ook taxi's beschikbaar buiten de aankomsthal. Een taxirit naar het stadscentrum duurt ongeveer 30 minuten. Kom een prijs overeen met de chauffeur voor de rit begint, want veel van de taxi's met licentie hebben geen meter.

Transfer tussen terminals

De terminals zijn met elkaar verbonden.

Voorzieningen

Er zijn een aantal winkels, bars, cafetaria's en restaurants in de hoofdterminal. Geldwisselkatoren, pinautomaten en banken zijn ook aanwezig; de Travelex in de vervoershal is 24 uur geopend. Er kunnen ook congres- en vergaderruimtes worden gehuurd en in beide terminals is er toegang tot wifi.

Parkeren

De eerste 15 minuten parkeren bij de internationale luchthaven Praag zijn gratis. Daarna kost parkeren CZK 100 voor 30 minuten en CZK 200 voor een uur parkeren direct voor de terminal. Kort parkeren kost CZK 50 per uur voor de eerste 11 uur en CZK 590 per dag. Het weektarief is op aanvraag verkrijgbaar.

Internet

Er is gratis wifi beschikbaar via het 'prg.aero-hotspot'-netwerk.