Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

Houten woningen in Stavanger
 

Praktische info Stavanger, Noorwegen

Vervoer in de stad

Het openbaar vervoer in Stavanger bestaat voornamelijk uit een uitgebreid busnetwerk dat vanaf een hoofdterminal in het centrum van de stad rijdt. Er zijn enkele kaartjes beschikbaar, maar bezoekers die van plan zijn veel te reizen kunnen beter een dagkaart of een zevendagenpas overwegen. Er zijn taxi's beschikbaar, maar de tarieven zijn redelijk hoog. 's Nachts en in het weekend zijn extra kosten van tot wel 45 procent van toepassing. Veel bezoekers kiezen ervoor om een auto te huren, want autorijden in Stavanger is relatief gemakkelijk voor ervaren automobilisten die bekend zijn met de Noorse verkeersregels. Gelukkig is de stad redelijk compact en liggen veel attracties op loopafstand.

Tijdzone

De lokale tijd is GMT+1 (GMT+2 tussen de laatste zondag in maart en de laatste zondag in oktober).

Netspanning

Netspanning is 230 volt, 50 Hz. Gebruikt worden de ronde twee-pinsstekkers.

Valuta

De officiële munteenheid is de Noorse kroon (NOK). Eén kroon is 100 øre. In de grotere gelegenheden worden alle gangbare creditcards geaccepteerd. Creditcards worden veel gebruikt, vooral Eurocard/MasterCard, Visa, American Express en Diners Club. Buitenlandse valuta kunnen worden ingewisseld bij banken en postkantoren, en ook bij veel hotels en reisbureaus, hoewel de koersen daar ongunstiger zijn. Geldautomaten zijn in alle grote en kleine steden te vinden.

Communicatie

Het landnummer voor Noorwegen is +47. Overal in het land zijn hotels, cafés en restaurants met gratis wifi te vinden. De internationale roamingkosten kunnen hoog oplopen; een lokale prepaid sim-kaart aanschaffen is vaak een goedkopere optie.

Alarmnummer

112 (politie), 113 (ambulance), 110 (brandweer)

Reisdocumenten en gezondheid

Alles over reisdocumenten

Alles over gezondheid en KLM Health Services

Feestdagen

Klimaat

Luchthaven Stavanger, Sola

www.avinor.no

Vervoer naar de stad

Er zijn busdiensten van en naar zowel Stavanger als Sandnes. De kaartjes kosten respectievelijk NOK 130 en NOK 105. Daarnaast rijdt de luchthavenbus Kolumbus tussen de luchthaven en de omliggende gebieden. Een rit kost NOK 35. Er zijn ook taxi's beschikbaar op de luchthaven.

Autoverhuur

Autoverhuurbedrijven die zijn vertegenwoordigd op de luchthaven zijn onder andere Hertz, Budget, Europcar, Sixt en Avis.

Luchthaventaxi's

Buiten de aankomsthal zijn taxi's beschikbaar. De rit naar het centrum van Stavanger duurt ongeveer 20 minuten.

Voorzieningen

De faciliteiten bij de luchthaven zijn onder andere gevonden voorwerpen, een belastingteruggavebalie, een bank en pinautomaten, een bagagedepot, een luchthavenhotel en congresfaciliteiten. Er is hulp beschikbaar voor gehandicapten. Er zijn ook verschillende winkels, restaurants en bars.

Parkeren

P4, in de meerlaagse parkeergarage, kost NOK 75 per uur, NOK 320 per dag, NOK 990 per week en NOK 50 per dag na een week. P7 en P8 zij het verst weg van de terminal en berekenen dagelijkse tarieven van respectievelijk NOK 190 en NOK 125. Terrein P8 is het goedkoopst voor lang parkeren: NOK 450 voor de eerste week en NOK 30 voor elke daaropvolgende dag.

Internet

Er is gratis wifi beschikbaar in blokken van twee uur.