Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

Blauwe Moskee bij nacht, Istanbul
 

Praktische info Istanbul, Turkije

Vervoer in de stad

De beste en gemakkelijkste manier om de oude stad te verkennen is te voet, maar om naar andere staddelen te gaan is er een goedkoop openbaar vervoernetwerk, bestaande uit bussen, taxi's of dolmusbusjes (gedeelde minibustaxi's), trams en een metrosysteem, dat de druk enigszins van het non-stop verkeer in Istanboel heeft gehaald. De oplaadbare elektronische vervoerspas van Akbil, verkrijgbaar bij speciale kiosken, is een goedkopere manier om van de lokale bussen, trams, metro en veerboten gebruik te maken. Er rijdt een handige metrolijn van Aksaray naar het hoofdbusstation in de stad bij Esenler en luchthaven Atatürk, en een andere naar het noorden vanaf het Taksim-plein, langs de Levent-districten. De bussen zijn langzaam en overvol; kaartjes moeten worden gekocht bij kiosken, want buschauffeurs verkopen ze niet. Dolmusbusjes en gele privétaxi's zijn comfortabeler dan de stadsbussen en zeer goedkoop, maar het wordt buitenlanders aangeraden het hotel een privétaxi voor hen te laten bellen en te controleren of de meter loopt, want toeristen teveel laten betalen is aan de orde van de dag. Het nachttarief van een taxi kan tot wel 50 procent hoger zijn dan het dagtarief. Dolmusbusjes kunnen overal langs de vaste route worden aangeroepen. Passagiersveerboten zijn een aangename manier om de stad te bekijken. Daarnaast loopt er ook een treinnetwerk langs de kust van de Zee van Marmara. Autorijden of een auto huren wordt niet aanbevolen als gevolg van de files en slechte verkeersnormen.

Tijdzone

GMT+2 (GMT+3 van de laatste zondag in maart tot de laatste zondag in oktober).

Netspanning

Netspanning is 220 volt AC, 50 Hz. Er wordt gebruik gemaakt van de Europese twee-pinsstekker.

Valuta

De officiële munteenheid is de Turkse lira (TRY). Eén lira is 100 kurus. Geld kan worden ingewisseld bij banken, wisselkantoren, postkantoren, terminals voor ferry's en luchthavens; banken hanteren slechtere koersen, maar wisselen wel alle buitenlandse valuta (dus ook de onbekendere). Banken zijn over het algemeen open van maandag t/m vrijdag, maar sommige banken in toeristenplaatsen zijn iedere dag open. In de grote steden zijn overal geldautomaten te vinden, maar de Turkse toetsenborden hebben doorgaans geen letters van het Westerse alfabet. De gangbare creditcards worden vrijwel overal geaccepteerd; favoriet zijn Visa en MasterCard, maar American Express wordt in sommige regio's ook geaccepteerd. Sommige hotels in de populairste bestemmingsplaatsen aanvaarden ook Amerikaanse dollars als betaalmiddel.

Communicatie

Het landnummer voor bellen naar Turkije is +90. Er zijn goede GSM 900 en 1800 netwerken voor mobiele telefonie in het grootste deel van het land. In de meeste steden en toeristenplaatsen zijn internetcafés te vinden.

Alarmnummer

Medische noodgevallen: 112. Politie: 155.

Reisdocumenten en gezondheid

Alles over reisdocumenten

Alles over gezondheid en KLM Health Services

Feestdagen

Klimaat

Internationale luchthaven Atatürk Istanboel

www.ataturkairport.com

Vervoer naar de stad

Het metrosysteem van Istanboel biedt snelle en gemakkelijke toegang tot de stad, waaronder het intercity busstation. Gebruik metrostation Zeytinburnu en stap over op een tram om de Eminonu-veerboot of de Sea Bus-kades te bereiken. De bus van de luchthaven naar Havatas vertrekt vanaf de vertrekgate en rijdt naar het Taksim-plein of naar Kozyatagi. Shuttlebussen rijden van 04.00 tot 01.00 uur en de rit naar de stad duurt 40 minuten. Er zijn ook taxi's beschikbaar. Tussen middernacht en 06.00 uur liggen de taxitarieven 50% hoger.

Autoverhuur

Autoverhuurbedrijven zijn onder andere Avis, Budget, Hertz, Alamo, National en Sixt.

Luchthaventaxi's

Luchthaven Atatürk Istanboel ligt ten westen van Istanboel en het duurt ongeveer dertig minuten om het Taksim-plein te bereiken met de taxi. Taxikosten zijn in Istanboel grotendeels afhankelijk van de bestemming. De tarieven kunnen 's nachts wel vijftig procent hoger zijn. Passagiers dienen alleen taxi's met een meter te nemen en erop te staan dat chauffeurs de meter aanzetten.

Transfer tussen terminals

Terminal 1 (binnenlandse vluchten) en terminal 2 (internationale vluchten ) zijn met elkaar verbonden door middel van loopbanden en roltrappen. Deze transfer duurt ongeveer 10 minuten.

Voorzieningen

Er zijn banken, pinautomaten en geldwisselkantoren aanwezig. Daarnaast zijn er een apotheek, speelruimte voor kinderen, een kapper, een bloemist, een krantenkiosk en medische diensten. Overige faciliteiten omvatten een balie voor toeristeninformatie en hotelreserveringen, bars, restaurants, taxfreewinkels, een congrescentrum, een postkantoor en een 24-uurs balie voor bagagebewaring.

Parkeren

Er zijn open en overdekte parkeergelegenheden in de buurt van de terminals. Daar is zowel kort als lang parkeren mogelijk.

Internet

Er is draadloos internet aanwezig in de aankomst- en vertrekhal en in de algemene terminal. Deze dienst is gratis in de lounges van de aankomst- en vertrekterminal. Voor een vergoeding zijn er aanvullende wifispots beschikbaar in de terminal.