Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

De betegelde trappen in Lapa, Rio de Janeiro
 

Praktische info Rio de Janeiro, Brazilië

Vervoer in de stad

Autorijden in Rio wordt afgeraden voor overzeese bezoekers als gevolg van de chaotische aard van het verkeer. Het openbaar vervoer in Rio is goedkoop en efficiënt. De meeste plaatsen kunnen met de metro of bus worden bereikt. Verreweg de snelste en gemakkelijkste manier om de stad te verkennen is met de efficiënte metro, maar met slechts twee lijnen zijn er beperkingen aan het bereik in de stad. Te voet gaan is over het algemeen veilig als er veel mensen op straat zijn, hoewel rondlopen in het centrum van de stad niet wordt aangeraden nadat de winkels gesloten zijn en hun beveiligingsbeamten naar huis zijn. De goedkoopste vorm van vervoer zijn de lokale bussen, die de hele stad doorrijden, zo snel als de verkeersdrukte toestaat. Helaas worden ze vaak slecht bestuurd, overvol en het toneel voor kleine diefstallen, met name in de spits, wanneer de overvolle omstandigheden ideaal zijn voor zakkenrollers. Vooral op de bussen die bekend staan om hun gebruik door toeristen, zoals die naar de Suikerbroodberg, moet men goed opletten. Het openbaar vervoer stopt tussen 23.00 en middernacht, hoewel sommige bussen 24 uur rijden. 's Avonds laat is het echter veiliger om een taxi te huren. Er kan een radiotaxi besteld worden en er wordt gezegd dat ze veiliger en betrouwbaarder zijn. Ze hebben doorgaans airco, maar ze zijn duurder dan gewone taxi's. De chauffeurs kunnen een extra toeslag rekenen voor extra bagage.

Tijdzone

GMT-3 (GMT-2 tussen de laatste zondag in oktober en de derde zondag in februari).

Netspanning

Het voltage in Brazilië loopt zeer uiteen, soms zelfs in één en dezelfde stad. De betere hotels beschikken over 220 volt, 60 Hz. Voor alle andere gevallen zijn transformators te koop in elektronicazaken. In de stopcontacten passen doorgaans diverse soorten stekkers.

Valuta

De Braziliaanse munteenheid is de real (BRL). In de meeste toeristische gelegenheden wordt de Amerikaanse dollar ook geaccepteerd. In de grote steden kunnen buitenlandse valuta worden ingewisseld bij banken of cambios. Er is een uitgebreid netwerk aan geldautomaten in het land en de meeste gangbare creditcards worden algemeen geaccepteerd. American Express wordt meestal niet geaccepteerd.

Communicatie

Het landnummer voor bellen naar Brazilië is +55. Netwerken van mobiele telefonie dekken de belangrijkste steden en plaatsen, en telefoons zijn ook te huur. Overal in het land zijn internetcafés te vinden, en de meeste hotels beschikken over internet. In iedere stad is een centrale belwinkel, Posto Telefonico genaamd, waar internationaal kan worden gebeld. Openbare telefooncellen zijn schaarser geworden met de komst van de mobiele telefoon.

Alarmnummer

Alarmnummers: 194 (politie), 192 (ambulance)

Reisdocumenten en gezondheid

Alles over reisdocumenten

Alles over gezondheid en KLM Health Services

Feestdagen

Klimaat

Internationale luchthaven Galeão Antônio Carlos Jobim

http://www.riogaleao.com/en/

Vervoer naar de stad

Openbare bussen zijn beschikbaar en passagiers hebben aansluiting op het Novo Rio Rodoviaria-busstation in het stadscentrum van Rio. Er zijn duurdere luchthavenshuttles beschikbaar naar hotels in de binnenstad en naar populaire bestemmingen. Deze beschikken vaak over een Engelssprekende gids. Reizigers kunnen een bus nemen naar het dichtstbijzijnde metrostation.

Autoverhuur

Autoverhuurbedrijven, waaronder Avis en Hertz, zijn te vinden in terminal 1 en 2.

Luchthaventaxi's

Buiten de terminals zijn taxi's beschikbaar. Bezoekers wordt aangeraden vooraf betaalde taxivouchers te kopen bij de balie van de Rio Tourism Authority; ze zijn over het algemeen iets duurder, maar geven u gemoedsrust. Wij adviseren u de RDE-taxibalie te negeren en in plaats daarvan naar de balie van de Tourism Authority van de staat Rio de Janeiro gaan en daar vooraf betaalde taxivouchers te kopen. Let er op dat de meter nog niet loopt als u een taxi aanroept buiten de terminal.

Transfer tussen terminals

Een loopband verbindt de twee terminals met elkaar.

Voorzieningen

De luchthaven is goed uitgerust met faciliteiten zoals pinautomaten, banken en geldwisselkantoren, winkels, restaurants en bars, taxfreewinkels, bagagekluisjes en een hulpbalie voor toeristen. De faciliteiten voor gehandicapten zijn goed.

Parkeren

Er is een meerlaagse parkeergarage tegenover de terminal die gelegenheid biedt tot kort en lang parkeren.

Internet

Er zijn een paar wifi-hotspots van betaalde providers zoals Trustlive en Boingo.

Luchthavens in de buurt