Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Gracieuze traditie: het buikdansen

In het westen wordt buikdansen vaak gezien als een erotische voorstelling waarmee vroeger de concubines hun sultan prikkelden en verleidden. Maar van oorsprong is buikdansen een vrolijke, gracieuze en energieke volksdans, die vrouwen opvoerden tijdens vreugdevolle festiviteiten als bruiloften, geboortes en feestdagen. Op verschillende plekken in Istanbul kunt u nu nog steeds zo’n traditionele buikdansvoorstelling bijwonen.

Het buikdansen is eeuwen geleden begonnen als smeekbede aan de godinnen van de vruchtbaarheid. Vrouwelijke leden van oude Arabische stammen imiteerden parings- en bevallingsbewegingen om de godinnen gunstig te stemmen. In de moslimgemeenschap, waar mannen en vrouwen gescheiden leven, groeide de dans uit tot een activiteit waarmee moeders, dochters, tantes en oma’s elkaar in de middaguren vermaakten. Ze deden dat ook bij festiviteiten. Maar met het verleiden van mannen had dit dus niets te maken.

Proeven van het haremleven

De beste plek om een traditionele Turkse buikdansvoorstelling te zien, is in het 550 jaar oude Hodjapasha Cultural Center. Dit voormalige badhuis, niet ver van het Topkapipaleis, is omgebouwd tot intiem theater. Hier worden onder begeleiding van een liveband verschillende shows in de authentiek Turkse buikdansstijl opgevoerd. Deze dans wordt ook wel ‘oryantal tansi’ of simpelweg ‘oryantal’ genoemd, en is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de ingetogen Egyptische versie, een speelse en energieke variant die wel wat van gymnastiek weg heeft.

Een belangrijke rol is weggelegd voor de vingercimbalen, de Turkse variant van de castagnetten. Kenners herkennen een goede danseres dan ook aan haar talent om tijdens het dansen dit instrument te bespelen. De dansers gaan gekleed in traditioneel kostuum bestaande uit kleurrijke beha’s met harembroeken of lange, doorschijnende rokken van chiffon en zijde. Decoratieve kettingen van munten om het middel en het hoofd rinkelen sensueel tijdens hun bewegingen.

In het Hodjapasha-danstheater verbeelden 25 dansers en danseressen in een theatrale voorstelling van oosterse én moderne dans het waargebeurde liefdesverhaal van een ambassadeur en een concubine uit de 18de eeuw. In werkelijkheid deden de concubines in de harem van de sultan niet aan buikdansen, althans niet voor de mannen; buikdanseressen werden regelmatig uitgenodigd om de concubines zelf te vermaken. Toch geven de verlichting, de prachtige kostuums en de videoprojecties toeschouwers het gevoel even deel uit te maken van het haremleven in een Ottomaans paleis.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Hocapaşa Hamam Sok, 3.B

Buikdanseres in het Hodjapasha Dance Theater

Showtime!

Het is misschien meer een toeristische attractie dan een cultureel verantwoord uitstapje, maar een buikdansvoorstelling bij Sultana’s 1001 Night moet dan ook vooral als vermaak worden gezien. Wat u kunt verwachten? Een avondvullend programma met lange tafels met een Turkse ‘meze’, een selectie van hartige hapjes, allerlei verschillende soorten kaas, flessen wijn en een non-stop programma van buikdans, theater en muziek. De show, met onder anderen YouTube-fenomeen Didem, laat zien hoe het leven in een Ottomaans paleis eraan toeging.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Cumhuriyet Caddesi, 16/1