Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Jonge stad, bewogen verleden

Ooit was het gebied rondom Johannesburg dun bevolkt. Maar dat veranderde toen er aan het eind van de 19de eeuw goud werd gevonden: in één klap stond Johannesburg op de kaart. In 1886 werd de stad officieel gesticht. Johannes Meyer en Johannes Rissik, de ‘2 Johannese’ uit de regering van de Zuid-Afrikaansche Republiek, verleenden hun naam aan wat zou uitgroeien tot hét zakencentrum van Afrika.

Bosjesmannen waren de eerste bewoners van de regio, gevolgd door de Boeren, de Nederlandse kolonisten. Zij bouwden hier de eerste boerderijen. Maar de glorieuze opmars van Johannesburg begon pas met de vondst van goud. Gelukzoekers uit alle windstreken, van arme delvers tot machtige Engelse mijnbaronnen, trokken massaal naar de stad om hier hun heil te zoeken. De majestueuze koloniale gebouwen, de townships en de mix van miljoenen blanke en zwarte inwoners die de metropool nu telt, herinneren eraan hoe de stad zich heeft ontwikkeld.

Johannesburg; oud en jong
Johannesburg; oud en jong

Johannesburg

Constitution Hill, een historische heuvel

Als er één plek is die de geschiedenis van deze stad ademt, is het Constitution Hill wel. Deze heuvel met zijn grandioze uitzicht over de stad ligt in de buitenwijk Braamfontein. Constitution Hill is getuige geweest van grote gebeurtenissen die de stad heeft gekend: hier vochten rond de vorige eeuwwisseling Britse soldaten een oorlog uit met de Boeren, en hier werden jeugdige dissidenten opgepakt tijdens de Soweto-opstand van 1976. En na de Apartheid is hier het nieuwe gerechtsgebouw neergezet.
Het oude fort op de heuvel is in 1964 uitgeroepen tot nationaal monument. Toch stond het bij de inwoners van Johannesburg vooral bekend als de gevangenis die werd gevreesd om zijn keiharde regime: Old Fort Prison, in de volksmond Number Four genoemd. In sectie 4 werden de zwarte mannelijke gevangenen vastgehouden – behalve ‘gewone’ criminelen ook de belangrijkste politieke rebellen. Zo hebben onder anderen Mahatma Gandhi en Nelson Mandela er eenzame, koude nachten doorgebracht. Tegenwoordig waakt hier juist de gerechtigheid, in de vorm van het een architectonisch hoogstandje waarin sinds 2004 het Hooggerechtshof zetelt.
Maar Constitution Hill is méér: je vindt hier ook 3 musea die de bewogen geschiedenis van Johannesburg vertellen. Interactieve tentoonstellingen en tours geven inzicht in Zuid-Afrika’s turbulente verleden en laten zien hoe de overgang naar de huidige democratie is verlopen. Het complex huist ook de grootste mensenrechtenbibliotheek van het zuidelijk halfrond en een kunstcollectie van bekende nationale artiesten. Vanaf de publiekstribune kunnen bezoekers rechtszaken bijwonen.
Johannesburg is een wereldstad van formaat

Zuid-Afrika herinnerd

In de wijk Newtown vindt u te midden van de jazzcafés, muzikale podia en een plaatselijk theater het Museum Africa. In de voormalige markhallen geven schilderijen, foto’s, archeologische opgravingen en artefacten een beeld van de geschiedenis van Zuid-Afrika en Johannesburg in het bijzonder. Zo kunt u er zien hoe eenvoudig de mijnarbeiders hier leefden en hoe schrijnend het verschil is met de luxe waarin hun bazen konden baden. Ook is er aandacht voor de verschillende muziekstijlen, bijvoorbeeld die van de townships.
Het Museum Africa in het ‘Cultural Precinct’ van de wijk Newtown