Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Een astronomisch paleis

Een paar kilometer buiten het centrum van Graz bevindt zich het uitgestrekte Slot Eggenberg, omgeven door weelderige tuinen. In de 17de eeuw huisvestte het de leden van machtigste dynastie van Stiermarken. Tegenwoordig beschouwt men het kasteel als een van Oostenrijks grootste schatten van barokke architectuur. Het trekt veel bezoekers met exposities uit de collectie van het Universalmuseum Joanneum.

Het begon allemaal met Prins Hans Ulrich von Eggenberg, die in 1625 opdracht gaf tot de bouw van het paleis. De Italiaanse architect die hij daarvoor aanstelde verwerkte in het bouwplan een symbolische voorstelling van het universum. Tegenwoordig wordt de begane grond gebruikt voor de exposities, maar de 24 zalen op de bel-etage zijn ongewijzigd gebleven. Hier is de enorme Planetenzaal het meest imposant. De hofschilder Hans Adam Weissenkircher voorzag het plafond van een enorm aantal panelen. Hierop heeft hij de familie Eggenberg bijna letterlijk opgehemeld, met veel verwijzingen naar astrologie, numerologie en mythologie.

Het slot wordt omgeven door weelderige tuinen
Het slot wordt omgeven door weelderige tuinen

Graz

Een kille tijdcapsule

Dat Slot Eggenberg op de UNESCO Werelderfgoedlijst is beland, is grotendeels te danken aan een bijzonder toeval. Nadat in 1717 de laatste prins van Eggenberg op jonge leeftijd overleed aan een blindedarmontsteking, verloor de rijke familie rap haar fortuin. Het paleis raakte in verval, en alleen de plafondschilderingen en het barokke pleisterwerk bleven bewaard. In de 19de  werd het paleis nauwelijks bewoond en lag de nadruk op de tuinen.
Een volle eeuw lang bleven de zalen op de bel-etage onbewoond, onverlicht, en onverwarmd. Ook in de 20ste eeuw bleek het installeren van elektriciteit een te kostbare zaak. Dat bleek wat je noemt een geluk bij een ongeluk: in 1953 kwam men er achter dat dit de redding van de kunstwerken was geweest. Als het gebouw was verwarmd, zouden de schilderingen lang geleden al verloren zijn gegaan door het verschil van warmte tussen het plafond en de koude zolder erboven. Het donker en de kou zijn weliswaar niet ideaal voor bezoekers, maar leveren een ideaal klimaat voor het behoud van dergelijke schilderingen. Sindsdien zijn de zalen ’s winters gesloten voor het publiek.
De Planetenzaal
Het barokke paleis ligt ten westen van Graz

Romantische tuinen

Het park rondom het slot is een soort levend schilderij, met een soundtrack van roepende pauwen. In de 19de eeuw vervingen Graaf Johann Hieronymus Herberstein en zijn vrouw Marie Henriette de formele barokke tuinarchitectuur door weelderige Engelse tuinen die op dat moment in zwang waren. Hoewel het park gedurende de 20ste eeuw in onbruik raakte, is het sinds eind jaren ’90 stukje bij beetje gerestaureerd. In 2008 werd de grootste attractie van tuin heropend: de rozenheuvel. Elk jaar in juni barsten hier de rozen met duizenden tegelijk uit hun knoppen.
In de tuinen klinkt het geroep van pauwen