Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Arlington: het geheugen van Amerika

Tussen de groene heuvels van Virginia, net buiten Washington D.C., ligt de beroemde militaire begraafplaats Arlington. Met haar eindeloze rijen witte grafstenen en vele oorlogsmonumenten een bijzonder indrukwekkende plek om te bezoeken. Behalve voor soldaten is dit ook de laatste rustplaats van bekende Amerikaanse politici, onder wie president John F. Kennedy.

Al sinds 1868 herdenkt Amerika zijn oorlogshelden op deze mooie locatie vlak bij Washington, aan de overkant van de rivier Potomac. Het terrein van maar liefst 253 hectare behoorde voor een groot deel tot de plantage van generaal Robert E. Lee, bevelhebber van de zuidelijke strijdkrachten tijdens de Amerikaanse burgeroorlog. Vanaf de hooggelegen begraafplaats heeft u een weids uitzicht op de hoofdstad. In de verte is te zien hoe de koepel van het Capitool en de obelisk van het Washington Monument boven de stad uitsteken.

Arlington National Cemetery
Arlington National Cemetery

Washington

De eeuwige vlam bij het graf van JFK

John en Robert Kennedy

Arlington telt ruim 350.000 graven; elke dag vinden er begrafenissen plaats. De bekendste tombes zijn die van John en Jackie Kennedy, die hier zijn begraven naast 2 van hun kinderen. Als eerbetoon aan de vermoorde president brandt er een eeuwige vlam. Ook rust hier zijn broer, de eveneens vermoorde Robert Kennedy. Een ander drukbezocht graf van Arlington is de tombe voor de onbekende soldaat, opgericht na de Eerste Wereldoorlog. Later zijn er ook onbekende slachtoffers van WOII en de oorlogen in Korea en Vietnam in bijgezet. Dicht bij dit veel gefotografeerde monument ligt het marmeren amfitheater waar nationale herdenkingsceremonies plaatsvinden.

Verpleegsters en astronauten

De lange lanen van de begraafplaats voeren langs 70 secties, gewijd aan verschillende oorlogen of soldaten met specifieke achtergronden. Zo zijn er aparte secties voor vrouwelijke militairen en verpleegsters uit het leger. Ook is er een deel waar 4.000 slaven liggen. Veel van de honderden bezoekers per dag komen af op sectie 60: sinds 2001 worden daar de slachtoffers van de Oorlog tegen het Terrorisme begraven, onder wie soldaten die in Irak of Afghanistan zijn gesneuveld.


Op veel grafstenen staan militaire onderscheidingen beschreven zoals de Medal of Honour, toegekend aan militairen die uitzonderlijke moed hebben getoond. Ook zijn er diverse monumenten op de begraafplaats die herinneren aan emotionele momenten uit de Amerikaanse geschiedenis: er is bijvoorbeeld een gedenkplaat voor de astronauten die omkwamen bij de explosie van de Space Shuttle Challenger in 1986. En de grote steen voor de slachtoffers van de aanslag van 9/11 op het Pentagon, dat vlak naast Arlington ligt.

Eindeloze rijen witte grafstenen
Wisseling van de wacht

Wisseling van de wacht

Al sinds 1948 houdt een militair van het 3de Regiment Infanterie de wacht bij de tombe van de onbekende soldaat. Bezoekers van de begraafplaats kunnen getuige zijn van de ceremoniële wisseling van de wacht. Afhankelijk van het seizoen gebeurt dit elk half uur of elk uur. Een ‘relief commander’ inspecteert het wapen van de nieuwe wacht en ontslaat de oude wacht uit zijn functie. Daarna brengen de 3 militairen samen een plechtig saluut aan de onbekende soldaat, voordat de nieuwe wacht zijn dienst begint.

Foto credits

  • Wisseling van de wacht: MISHELLA, Shutterstock