Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Aruba’s koraalrif top 3

Vol verwondering zweven door een stille onderwaterwereld – eenmaal in de greep van het duikvirus komt u er nooit meer van af. Wie bijvoorbeeld de donkere Schelde verruilt voor de kristalheldere Caribische wateren van Aruba wacht een cultuurshock in technicolor. Vooral rond de koraalriffen waant u zich op een andere planeet.

Koraalriffen worden vaak de ‘oerwouden van de oceaan’ genoemd, omdat ze tot de meest diverse ecosystemen op aarde behoren. De oerwoudterminologie wordt soms één-op-één overgenomen: bij de naamgeving van de papegaaivis bijvoorbeeld. In het water rondom Aruba stikt het er van. Soms hoort u ze met hun ‘snaveltjes’ stukjes van het koraal schrapen. Het aanbod aan koraalriffen is enorm op Aruba: dit is enkel nog maar de top 3.

Een cultuurshock in technicolor
Een cultuurshock in technicolor

Aruba

Oog in oog met een verpleegsterhaai

Mangel Halto

Mangel Halto geldt als de beste duik- en snorkellocatie van Aruba. Voorbij een ondiep rif vindt u een enorm divers ecosysteem met prachtige hoornkoralen, anemonen en sponzen. Hiertussen zwemt een confetti aan vissen groot en klein: bijlvissen, grombaarzen, sergeant-majoors, pijlstaartroggen; te veel om op te noemen. Op grotere diepte komen daar nog octopussen, groene morenen, verpleegsterhaaien en barracuda’s bij. Wie het geluk heeft er in de vroege lente te zijn, treft bovendien de gracieuze zeeschildpadden die op nabije stranden komen nesten.

Boca Catalina

Boca Catalina en het nabije Catalina Cove zijn uitstekende opties voor beginners. Dit kleine snorkelwalhalla bevindt zich in het noordelijkste puntje van het eiland. Het water is er kalm en ondiep. Luier snorkelen kan niet: loop vanaf het strand van Boca Catalina het water in en laat u meevoeren door de stroming langs het koraal. Sponzen en zeesterren in allerlei kleuren, hele scholen sergeant-majoorvissen, doktersvissen en papegaaivissen passeren de revue. Uiteindelijk belandt u als vanzelf in Catalina Cove.
Sergeant-majoorvissen
Baby Beach: ideaal voor beginners

Santana Reef

Santana Reef is waarschijnlijk een van de meest ‘pure’ duik- en snorkelgebieden van Aruba. Hoewel het voor beginners geen aanrader is, kan iedereen met ervaring hier veel bijzonders meemaken. Vooral de diepere gedeeltes zijn nog vrijwel onaangetast. Behalve de koraalvissen vindt u hier ook veel vissoorten uit de open oceaan. Let wel: er kan een sterke stroming staan. Beginners kunnen beter terecht bij het toepasselijk genaamde Baby Beach, een halve kilometer verderop.