Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Het drukste plein van Australië

Federation Square werd in 2002 geopend ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Australische Federatie. Het plein ligt tussen het Central Business District (CBD) en de South Bank van Melbourne en is een ode aan de kunst en cultuur van het land. De aanleg zorgde voor een ware opleving van de binnenstad, die tot op de dag van vandaag voortduurt.

Het plein is een populaire locatie geworden voor allerlei soorten bijeenkomsten, voorstellingen en festivals – in totaal vinden er meer dan 2.000 evenementen per jaar plaats. Op een groot permanent beeldscherm kijken de Melbournians met z’n allen naar voetbal- en tenniswedstrijden. Tijdens Melbourne’s Fashion Week vullen topmodellen op hoge hakken het beeld.

Terras aan Federation Square
Terras aan Federation Square

Melbourne

Een omstreden ontwerp

Voor het plein werd aangelegd waren hier onder andere een vismarkt, een zakencentrum en een rangeerterrein te vinden. Door de tramrails was het centrum van de stad gescheiden van de oever van de Yarra-rivier. Uiteindelijk besloot men de rails ondergronds te verbergen, onder een groot plein. Het klinkt eenvoudig, maar het hele project bleek razend ingewikkeld; het werd het meest ambitieuze project dat de staat Victoria ooit heeft gezien.

De constructie, die 295 miljoen euro zou gaan kosten, begon in 1998 en werd al snel het onderwerp van een verhitte publieke discussie. Conservatieve inwoners verguisden het ontwerp, de internationale designgemeenschap hemelde het juist op. De tegenstanders voerden onder meer aan  dat het plein leeg zou blijven vanwege de ligging bij het saaie zakencentrum. Ze kregen ongelijk: de activiteit op Federation Square zorgde juist voor een opleving van het hele centrum van Melbourne.

De rails verdwijnen onder het plein
Grote kans dat u op het plein een festival treft

Kunst en cultuur

Behalve eten en drinken in een keur van cafés en restaurants, kunt u hier ook een bezoek brengen aan het Ian Potter Centre, gewijd aan Australische kunst. Een aantal galeries geeft er speciale aandacht aan het werk van aboriginals en de bewoners van de eilanden in de Torres Strait tussen Australië en Nieuw-Guinea. In het Australian Centre for the Moving Image (ACMI), komt bewegend beeld in al zijn vormen aan de orde.

+ Lees meer

Het Australian Centre for the Moving Image

Bekijk op de kaart

Federation Square, Melbourne