KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Bangalore: de tuinstad van India

Bangalore heeft vele bijnamen, waaronder ‘de tuinstad van India’. Volgens de overlevering dankt de stad die noemer aan Krisjnaradja Wodeyar IV, de 24ste maharadja van het koninkrijk Mysore: ter gelegenheid van zijn zilveren jubileum verfraaide hij Bangalore met royale tuinen, parken en meren. Flaneren en recreëren in het groen behoren sindsdien tot de favoriete bezigheden van de inwoners.

De op twee na grootste stad van India telt 12 miljoen inwoners. Hoewel Bangalore minder toeristen trekt dan Mumbai en Delhi, is het misschien wel de leefbaarste stad van het land. Dankzij de ligging op 900 meter hoogte is het klimaat aangenaam mild. Net als andere Aziatische megasteden kampt ook Bangalore met overbevolking en luchtvervuiling, maar het groen van deze Garden City maakt een hoop goed. Zie hier drie verschillende, maar stuk voor stuk ontspannende parken. Ontsnappen aan het stadsgewoel was nog nooit zo makkelijk.

Cubbon Park is de groene long van Bangalore

Palmen en paleizen in Cubbon Park

De groene long van Bangalore – met loofbomen, bamboebossen, wandelpaden, een lotusvijver, gazons en bloemenperken – werd aangelegd in 1870. Officieel is dit park sinds 1927 vernoemd naar de toenmalige maharadja, maar het is bekender als Cubbon Park, naar de Britse commissaris van weleer. Het park staat vol standbeelden van kolonisten en koningen, plus neoclassicistische overheidsgebouwen zoals het staatsparlement, het hooggerechtshof, de centrale bibliotheek en een trio musea. Voor de kinderen zijn er een eendenvijver, roeimeer en treintje.

+ Lees meer

Bekijk op de kaartSri Chamarajendra Park/Cubbon Park, Sampangi Rama Nagara, Bengaluru, Karnataka Google maps

Botanische tuin vol exotische flora

Lalbagh betekent ‘geliefde tuin’, en daar is geen woord van gelogen. Sultan Haider Ali gaf in 1760 de opdracht tot de aanleg, waarna zijn zoon Tipoe Sultan de klus liet afmaken. In de tuin groeien en bloeien 1.800 soorten tropische en exotische planten en bomen, zoals de vlinderbloem, goudenregen, rozenappel, parasolwaaierpalm, zure blimbing en kanonskogelboom. Het pronkstuk van de botanische tuin groeit of bloeit niet: dat is een diamantvormige broeikas, geïnspireerd op het in 1936 volledig afgebrande Crystal Palace in Londen.

+ Lees meer

De kas is het pronkjuweel van Lalbagh

Bekijk op de kaartLalbagh Botanical Garden, Mavalli, Bangalore, Karnataka Google maps

Witte tijger in safaripark Bannerghata

Nationaal park vol exotische fauna

Bengaalse en witte tijgers, leeuwen, panters, beren, bizons, herten, olifanten: aan groot wild geen gebrek in de grootste en jongste groenvoorziening in dit lijstje. Het 100 vierkante kilometer grote Bannerghatta werd in 1974, vier jaar na de stichting, uitgeroepen tot nationaal park. Er is een dierentuin met vlinderkoepel, krokodillenvijver en slangenpark, een reddingscentrum voor circusdieren, plus een safaripark dat is te verkennen per jeep. Overnachten kan in het junglekamp in een blokhut of safaritent.

+ Lees meer

Bekijk op de kaartBannerghatta Biological Park, Bannerghatta Road, Bannerughatta, Bengaluru, Karnataka Google maps