Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Stranden vol schildpadeieren

Wie ooit heeft gedoken bij de riffen en wrakken rond Aruba, is daar misschien wel een zeeschildpad tegengekomen. Het zijn een soort onderwaterpostduiven: het maakt niet uit hoe ver weg ze ook dwalen, ze keren altijd terug naar huis. Hun ‘thuis’ is het Arubaanse strand waar zij zelf ooit uit het ei kropen. En hier leveren ze ook de volgende generatie af.

Met een beetje geluk is het mogelijk zowel de nestende schildpadmoeders als de uitkomende jongen te aanschouwen. Dit gebeurt aan de westkust van Aruba, in het bijzonder in het gebied van lage bebouwing langs Eagle Beach. Het nesten gebeurt van maart tot september; de eieren komen uit van mei tot november. De locaties worden gemarkeerd en dienen zoveel mogelijk met rust te worden gelaten.

Een groene schildpad en haar nest
Een groene schildpad en haar nest

Aruba

Een fascinerend schouwspel

In Aruba komen 4 soorten zeeschildpadden voor: de groene zeeschildpad, de dikkopschildpad, de karetschildpad en de zeldzame lederschildpad. Allemaal worden ze met uitsterven bedreigd. Het is dus van het grootste belang dat deze dieren worden beschermd.

Hoewel ze er sloom uitzien, kunnen de zeeschildpadden enorme afstanden afleggen door de oceanen. Met gebruik van het magnetische veld van de aarde navigeren ze elke 2 tot 5 jaar weer terug naar hun geboortestrand. Daar leggen de vrouwtjes grote nesten die ze zorgzaam toedekken met zand.

Als u geluk heeft, kunt u het uitkomen van een nest gadeslaan – van een afstand. Het begint met bewegend zand. Als de temperatuur aan het einde van de dag zakt, is dat het teken voor de jonge schildpadjes om gezamenlijk naar de zee te rennen. Na zonsondergang is het belangrijk dat alle lichten in de omgeving worden gedoofd. Het gevaar bestaat dat de jongen hierdoor gedesoriënteerd raken en de verkeerde kant op rennen.

Slechts 1 op de 1.000 jonge schildpadden haalt een volwassen leeftijd.
Bijna in zee

Bewuste toeschouwers

Turtuga Aruba is een vrijwilligersorganisatie die schildpadnesten markeert en beschermt. Daarnaast informeert ze het publiek over de nesten. Onwetende toeschouwers kunnen namelijk veel schade aanrichten. De belangrijkste gedragsregels bij het uitkomen van een nest: lichten uitdoen, de schildpadjes niet oppakken, hun weg naar de branding niet belemmeren. Het is belangrijk dat de pas uitgekomen jongen hun eigen weg vinden en zo de locatie van het strand kunnen inprenten. Per slot van rekening moeten ze ooit terugkomen, om de levenscyclus te voltooien.

“Het is belangrijk dat de pas uitgekomen jongen hun eigen weg vinden.”