Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Berlijn, een levensgrote galerij

Graffiti of straatkunst: Berlijn is er van vergeven. Straatkunstenaars gebruiken de stad massaal als hun canvas en geven haar de rauwe ‘look’ waar Berlijn zo bekend om staat. Vooral de restanten van de Muur zijn een geliefd object voor allerhande kunstwerken. Of het nu in (het voormalige) Oost- of West-Berlijn is, in elke wijk vindt u straatkunst. U kunt ook mee op speciale graffititours.

Een politieke slogan op een brug verheven tot kunstwerk, of een podium voor graffitikunstenaars in een leegstaand afluisterstation uit de Koude Oorlog. Berlijn wordt al 4 decennia lang gebruikt als een enorm canvas voor kunstenaars en andere creatievelingen. De graffitiscene begon eind jaren ’70 in West-Berlijn, en na de val van de muur in 1989 werd straatkunst ook snel populair in het voormalige Oost-Berlijn.

Straatkunst in Berlijn
Straatkunst in Berlijn

Berlijn

De East Side Gallery

De beste gaffitilocaties

De diversiteit aan graffiti is enorm in Berlijn, van een gewone naam-tag tot een waar kunstwerk. In de wijken Kreuzberg, Friedrichshain en Mitte worden sommige muren gesierd met werk van de wereldberoemde Britse straatartiest Banksy. Hij maakt satirische, politieke graffiti. Een van zijn bekendere werken in de Duitse hoofdstad is een astronaut op de zijkant van een huis. Verder is er in de stad nog veel werk te vinden van andere vermaarde straatartiesten als El Bocho, Emess en Alias. En natuurlijk is er nog de 1,3 km lange East Side Gallery: het langste stuk van de Berlijnse Muur dat nog intact is en nu als openbaar kunstwerk dient.

Straatkunstrondleidingen

Tijdens een van de vele graffititours in Berlijn kunt u kennismaken met de graffitikunstwerken van Berlijn. Tijdens een wandeltocht leert u meer over de betekenis achter de straatkunst en ziet u lokale en internationale artiesten aan het werk. Kunstenaars leggen de ongeschreven regels en codes van graffiti uit, welke kant de beweging opgaat en welke veranderingen er plaatsvinden door de toename van digitale kunst.
Veel touraanbieders geven u ook de mogelijkheid een graffitiworkshop te volgen. Op een verlaten industrieterrein of in een oude fabriek krijgt u de beginselen van het graffiti spuiten uitgelegd. U leert hier om te gaan met sjablonen en plakvellen, u leert pieces en murals te herkennen en een eigen stijl te creëren.
Tacheles-kunsthuis in oud kraakpand