Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Berlijn voor filmliefhebbers

Filmliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Berlijn: hier vindt elke winter een van ’s werelds belangrijkste filmfestivals plaats, de Berlinale. Ook de rest van het jaar is er veel cinefiel vertier te vinden. Zo kunt u een kijkje nemen op de set van sciencefictionklassieker ‘Metropolis’ in de oudste filmstudio ter wereld. Of gaat u liever naar een van de filmhuizen die stomme films voorzien van live pianobegeleiding? En naast de grote multiplexen zijn er ook filmhuizen die films vertonen in de ‘Originalversion’.

Geen stad zo filmgek als Berlijn. Elk jaar worden hier bijvoorbeeld al tientallen films opgenomen: in ‘Valkyrie’ is Tom Cruise te zien op de binnenplaats van het Bendlerblock, en fans van Matt Damon herkennen misschien de wereldklok op de Alexanderplatz uit ‘The Bourne Supremacy’. Films worden hier ook goed bekeken. Tientallen bioscopen zijn er in de stad, van de hypermoderne Cinemaxx met 19 zalen en duizenden stoelen tot obscure filmhuisjes als Eiszeit. Ook vindt u hier nog steeds het modernistische Kino International, waar in de DDR-tijd alle galapremières plaatsvonden.

De wereldklok op de AlexanderpLatz
De wereldklok op de AlexanderpLatz

Berlijn

Het Berlinale Internationaal Film Festival

De Berlinale voorbij: andere filmfestivals

Berlijns belangrijkste filmfestival is de Berlinale, elk jaar in februari, waarvoor filmsterren uit Hollywood en de hele wereld worden ingevlogen. Maar er is meer. Ook het Berlin Independent Film Festival vindt in februari plaats, in filmhuis Babylon. Voor fans van de fantastische film is er in augustus het Fantasy Filmfest. In het voorjaar wordt het Xposed International Queer Film Festival gehouden voor liefhebbers van korte films met een homothema. Achtung Berlin vertoont in april films die zijn gedraaid in en rond Berlijn. ’s Zomers zijn er ook veel openluchtbioscopen te bezoeken, onder andere in Mitte, Friedrichshain en Kreuzberg.

Op setbezoek bij Marlene Dietrich

Studio Babelsberg bestaat al sinds 1912 en is daarmee de oudste filmstudio ter wereld. Honderden films werden hier gedraaid, zoals de sciencefictionklassieker ‘Metropolis’ van Fritz Lang en ‘Der blaue Engel’ met Marlene Dietrich. Rondleidingen zijn er alleen in het Duits. Het nabije Filmpark Babelsberg is een leuk dagje uit met de kids. Ook vlakbij staat het voormalige ‘Filmmuseum der DDR’, dat nu als Filmmuseum Potsdam dienstdoet als locatie voor tentoonstellingen en bijzondere filmvertoningen. Op de Potsdamer Platz in het centrum van Berlijn is het Museum für Film und Fernsehen te vinden.

Personage uit Metropolis in Filmpark Babelsberg
Kino Babylon uit 1928

Film zonder nasynchronisatie

In grote multiplexen zoals Cinemaxx op Potsdamer Platz zijn vooral nagesynchroniseerde films te zien, maar in de kleinere filmhuizen worden films vertoond in de oorspronkelijke taal met ondertitels – let in de filmladder op ‘OmU’ (origineel met Duitse ondertitels) of ‘Omengl.U’ (origineel met Engelse ondertitels). Babylon focust op Europese cinema en draait regelmatig stomme films met live begeleiding op piano of het originele, gerestaureerde pijpenorgel. Xenon vertoont vooral homofilms, Odeon overwegend Engelstalige films, en de Hackesche Höfe Kino arthouse en wereldcinema.

Foto credits

  • Het Berlinale Internationaal Film Festival: cinemafestival, Shutterstock
  • Personage uit Metropolis in Filmpark Babelsberg: Frank M. Rafik, Flickr
  • Kino Babylon uit 1928: GloomyCorp, Flickr