Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

De beste technoclub van Berlijn: Berghain

Vraag een Berlijner om Berghain te beschrijven en de superlatieven schieten al snel te kort. De rij voor de deur is ellenlang, de portier imposant en zijn deurbeleid notoir onnavolgbaar. Eenmaal binnen in de voormalige DDR-elektriciteitscentrale is het duur, heet, donker en druk, maar daar staat tegenover dat deze club ook onmetelijk groot en extatisch is. Berghain is misschien wel de beste club van Berlijn; volgens velen is het zelfs de beste technoclub ter wereld.

‘In het rijk der waanzin’ is het verboden te fotograferen, en dus publiceerde de Süddeutsche Zeitung een plattegrond met tekst en uitleg ‘voor wie niet binnenkomt’. The New York Times maakte een paginagroot profiel over portier Sven Marquardt, met zijn gezicht vol tatoeages en mond vol gouden tanden, en vergeleek hem meteen ook maar met de driekoppige waakhond uit de Grieks myhologie – ‘de Kerberos van het Berlijnse nachtleven’. En de lokale VVV jubelt dat ‘mensen van alle seksuele geaardheden genieten van de losbandigheid in de donkere kamertjes’. Berghain is zonder twijfel de meest besproken club van Berlijn.

Het nachtleven van Berlijn
Het nachtleven van Berlijn

Berlijn

De anatomie van een technotempel

Wie de rij en de portier heeft getrotseerd, stapt binnen in een ware technotempel. Op de begane grond bevindt zich een zaal met betonnen bankjes; er is een wandvullend schilderij van de Poolse kunstenaar Pjotr Nathan. Een stalen trap leidt naar de kelder van de 18 meter hoge turbinehal waar snoeiharde techno klinkt van beroemde dj’s als Luke Slater en Carl Craig. Boven in de Panorama Bar draait housemuziek – vanaf zonsopkomst zwaaien hier soms de jaloezieën open op de maat van de muziek.
Wie het daglicht verdraagt, kan ’s zomers ook dansen in de tuin. Wie het juist liever nog wat duisterder heeft, kan terecht in de labyrintische darkrooms op elke verdieping. Wat betreft  seksuele voorkeur loopt hier alles door elkaar, hoewel hetero’s zich meer boven ophouden en homo’s beneden. Berghain is op alle dagen (deels) open, maar op zaterdag begint de heuse uitgaansmarathon: om middernacht gaat de deur open en dan stopt het feest niet voor maandag – zelfs op zondagmiddag staat er nog een rij van zomaar een uur.

“Zaterdag om middernacht gaat de deur open en is het non-stop feest tot maandagmiddag”

Berghain huist in een voormalige DDR-energiecentrale

Het bal der geweigerden

Geheimzinniger nog dan wat er binnen gebeurt, is het deurbeleid. De portier is selectief omdat men alleen publiek binnen wil hebben dat bijdraagt aan de juiste partysfeer. Maar ook omdat de capaciteit van 1.500 personen maar beperkt is voor een club van wereldfaam. Op de populaire website Berlin-Life.com, waarop bezoekers uitgaansgelegenheden beoordelen, zijn de cijfers extreem: geweigerden geven een 1, zij die wél binnenkwamen een 10. Wat de criteria van de portiers precies zijn blijft mysterieus, maar groepen worden vaak geweigerd, dronkenlappen idem dito, net als vrouwen op hakken, mannen zonder make-up en toeristen die geen Duits spreken.

Drukte op de dansvloer

Foto credits

  • Berghain huist in een voormalige DDR-energiecentrale: Achim Bodewig, Flickr
  • Drukte op de dansvloer: Merlijn Hoek, Flickr