Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

De ark van Cali

Even ontsnappen uit het drukke, moderne stadsleven van Cali? Dan is de Zoológico de Cali dé plek om naartoe te gaan. Deze dierentuin is de beste van het land, en zelfs een van de beste van Zuid-Amerika. Niet alleen vanwege de indrukwekkende verzameling vogels, reptielen, zoogdieren, vlinders en vissen die er een thuis vinden, maar zeker ook vanwege de manier waarop zij er worden behandeld.

Gordeldieren, tijgers, flamingo’s, cobra’s en natuurlijk condors, de nationale vogel van Colombia. Maar liefst 180 verschillende diersoorten zijn er te bewonderen binnen de muren van de Zoo van Cali. Ze wonen op 10 hectare aan weelderig groene tuinen, meren en struikbosjes. Hier tussendoor liggen allerlei wandelpaden die naar de onderkomens van de dieren leiden. En hoewel er een aantal cafés en restaurants zijn, is picknicken nog veel leuker: sla een kleedje uit aan de oevers van de Cali-rivier – er zijn speciaal daarvoor bestemde veldjes, omgeven door bloemen.

Slapende leeuwen in de Zoológico de Cali
Slapende leeuwen in de Zoológico de Cali

Cali

Dier op eerste plaats

Toen de Zoológico de Cali in 1971 zijn deuren opende, kende het park een schamele verzameling dieren, niet spectaculairder dan wat duiven, eenden en lama’s. Ze leefden in te kleine, vieze kooien en kregen niet meer dan basale zorg en een minimale hoeveelheid voedsel. La fundación Zoológica de Cali bracht hier samen met de lokale overheid verandering in. Toen de dierentuin 10 jaar later een herstart maakte, stond er maar één ding voorop: het welzijn van de dieren. De oude kooien werden vervangen door gloednieuwe onderkomens, waarbij rekening werd gehouden met de oorspronkelijke habitat van de verschillende diersoorten. De nadruk van de verzorging kwam te liggen op hun dieet, dat tot in de puntjes moest zijn afgestemd op de behoeftes van de dieren. De dierentuin kon zo in 2011 met trots (en een indrukwekkende collectie gezonde dieren) zijn 40ste verjaardag vieren.

+ Lees meer

Dieren in hun natuurlijke omgeving

Bekijk op de kaart

Cnr Carrera 2A Oeste & Calle 14 Oeste, Cali
Doodshoofdaapje in de Cali dierentuin

Van beer tot ara

De dierentuin van Cali is erg overzichtelijk: er zijn 5 gedeeltes voor 5 verschillende soorten dieren. Onder meer leeuwen, beren en apen bevolken de zoogdierensectie. Kameleons en krokodillen zitten in het reptielenhuis. In het vogelverblijf kwetteren ara’s en toekans. Bijzonder is ook het zogenoemde ‘mariposario’, waarin meer dan 800 vlindersoorten rondfladderen. Tevens kunt u hier zien hoe uit een rups en cocon uiteindelijk een vlinder groeit. Ten slotte huisvest de Zoológico de Cali nog 9 zoetwater- en 10 zoutwateraquaria met een keur aan vissen en ook schildpadden.

Mooie missie

Behalve een toeristische attractie is de Zoológico de Cali tegenwoordig ook een belangrijk onderzoekscentrum. Het behoud van Colombia’s biodiversiteit, een van de meeste gevarieerde ter wereld, is een van de belangrijkste missies. Het centrum heeft onder meer een succesvol voortplantingsprogramma voor condors ontwikkeld. Dit bracht al 5 baby’s voort die inmiddels weer in het wild zijn uitgezet. De dierentuin verricht ook onderzoek naar de leefsituatie van dieren in het wild. Dit is gericht op het behoud van de soorten.
De condor, Colombia’s nationale vogel