Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Chelsea, het nieuwe SoHo

Kunstgaleries, theaters en bijzondere musea: Chelsea is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot het kunstmekka van New York City. De industriële look van de wijk geeft Chelsea net dat rauwe randje waar veel kunstenaars naar op zoek zijn. Er zijn inmiddels naar schatting meer dan 350 galeries, en er komen er steeds meer bij.

Ooit was het hippe SoHo ‘the place to be’ voor kunstminnend New York, maar de tijden zijn veranderd. In de eens wat grauwe straten van Chelsea werden begin jaren ’90 verlaten pakhuizen en garages omgetoverd tot galeries vol ‘edgy’ kunst. Restaurants, cafés en musea volgden en zo veranderde Chelsea geleidelijk in een trendy buurt. Vrijwel alle galeries zijn gratis toegankelijk, wat een middagje ´kunsthoppen’ des te aantrekkelijker maakt.

Groene oase in een drukke stad

Een mooie manier om een beeld van de wijk te krijgen is een wandeling over de High Line. Dit oude spoorviaduct is nu een park vol groen, kunst en eetgelegenheden en loopt van Chelsea naar het Meatpacking District. De bijna 2 kilometer lange High Line  is letterlijk een kleine oase in de stadsjungle., Bij goed weer liggen hier tientallen New Yorkers te zonnen op de aanwezige ligbedden of eten ze een pretzel bij een van de cafetaria´s, terwijl onder hen het drukke verkeer raast.
U kunt op verschillende plekken de trap nemen naar het straatniveau. Een goede plek om dit te doen is op West 20th Street. Een blok verderop, op de 21e straat, ligt namelijk de galerie van Paula Cooper, een grote naam binnen de kunstwereld en één van de eerste die met haar galerie van SoHo naar Chelsea verhuisde. In haar galerie hangt kunst van spraakmakende artiesten.

“Chelsea is een mix van uptown-welvaart en een eigenzinnige downtown-stijl”

Kunst op straat

Fotografie en conceptuele kunst

De meeste galeries bevinden zich in de blokken tussen West 18th, West 24th Street, 10th Avenue en 11th Avenue. Op de 24ste straat zit de 303 Gallery, waar interessante foto-exposities en installaties te zien zijn. Even verderop in dezelfde straat vindt u de Gladstone Gallery: een ruimte vol conceptuele en filosofische kunst. Een leuke break van al deze baanbrekende creativiteit is de boekwinkel ‘Printed Matter’s op de hoek van 10th en 23th. Hier kunt u bladeren in duizenden kunstboeken.

Chelsea Market

Chelsea Market

De plek voor een goed ontbijt of take-away lunch is de Chelsea Market. Deze markthal was vroeger het domein van de National Biscuit Company, uitvinder van de razend populaire Oreo-cookies. Nu is er een breed assortiment aan eetgelegenheden en winkels gevestigd. Van perfecte cupcakes tot biologisch brood en van chique sushi tot homemade soep: met honger weggaan is hier eigenlijk niet mogelijk. Het industriële pand zelf is overigens ook het bekijken waard.