Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Chichén Itzá: een Nieuw Wereldwonder

De Maya’s waren een hoogontwikkeld volk. Hun rijk, verscholen in het regenwoud, bestond uit grootse paleizen en imposante piramides. Hoewel ze zich al veel eerder op het Mexicaanse schiereiland Yucatán vestigden, was rond het jaar 900 hun bouwkunst echt tot in de puntjes geperfectioneerd. Uit die periode dateert dan ook de belangrijkste stad van Yucatán. Reis mee naar een van de beroemdste en mooiste Mayasteden: Chichén Itzá.

De Popol Vuh, de bijbel van de klassieke Maya’s, vertelt een helder scheppingsverhaal. De Mayagoden schiepen de aarde, hemel en zon. De mens maakten ze uit maïs, het vlees uit maïskolven, ledematen uit maïsdeeg, het verstand uit maïsmeel, en maïssap werd mensenbloed. Die maïsmensen drukten meteen hun stempel op de wereld – eerst nog wat aftastend met bescheiden grafbergen, maar later uitbundig met complete Mayasteden vol paleizen, tempels en piramides, en nog later met een verfijnde bouwkunst vol arbeidsintensieve decoraties.

De Chichén Itzá
De Chichén Itzá

Cancun

Een majestueuze Mayastad

Samen met beroemde bouwwerken als de Chinese Muur, Machu Picchu en de Taj Mahal schopte de Tempel van Kukulcán in Chichén Itzá het tot de lijst van Zeven Nieuwe Wereldwonderen. De indrukwekkende piramide staat symbool voor de grootsheid van de Mayabeschaving. Het grijswitte gevaarte is 30 meter hoog en telt precies 365 treden naar de tempel op de top – want zoveel dagen telde een jaar óók in de Mayakalender.
De Maya’s waren een hoogontwikkeld volk; vlijtig in de weer met kunst en ambacht, handel en wetenschap. Vooral in wiskunde en astronomie waren ze bekwaam – zo vonden ze zelfstandig het getal 0 uit. Zonder computers of rekenmachines stelden ze het wonderlijke fenomeen vast dat hier 2 dagen per jaar optreedt: tijdens de lente- en herfstequinox vallen zon en schaduw zó op de piramide dat het lijkt alsof er een slang van de trap kronkelt.
Die slang, die in Chichén Itzá veelvuldig in de decoraties terugkomt, staat symbool voor Topiltzin Quetzalcoatl, alias ‘Gevederde Slang’. Rond de vorige millenniumwisseling heerste hij over het Mayarijk; later werd hij onder de naam Kukulcán vereerd als Mayagod. Hij bouwde Chichén Itzá uit tot een glorieuze hoofdstad met een markt, heilige waterbron, balspeelveld, badhuis, offerplaats en klooster, een sterrenwacht in de vorm van een slakkenhuis en talrijke tempels en paleizen. Het ene bouwwerk was nog uitbundiger gedecoreerd dan het andere, met hiërogliefen en gebeeldhouwde dieren en goden, waaronder de alomtegenwoordige regengod Chac met z’n kromme snuit. Om de grandeur van Chichén Itzá te ervaren, kunt u er gerust een hele dag voor uittrekken.

+ Lees meer

Tulum: een tempel aan de Ruta Maya

Toeren langs de Mayaroute

De hoogtepunten van het Mayarijk zijn gesitueerd aan La Ruta Maya. Deze route voert door Mexico, Guatemala, Honduras en Belize en is per huurauto of openbaar vervoer te doen. Behalve ruïnes liggen er ook koloniale stadjes, pittoreske bergmeren en kleurige indianendorpen langs de route. Er zijn hotels te vinden in alle prijsklassen; van spartaanse posada’s tot super-de-luxe hacienda’s. Wie de gehele Ruta Maya wil afleggen, is zomaar een maand zoet. Wie iets minder ruim in de tijd zit, kan een gedeelte meepikken van de route.
Het observatorium, alias het slakkenhuis

De zonnige Riviera Maya

Yucatán heeft nog veel meer te bieden dan de historische bezienswaardigheden van het oude Mayarijk. Langs ‘La Riviera Maya’, aan de Caribische oostkust, zijn Cancún en Playa del Carmen de populairste badplaatsen. Hier zijn veel winkels en restaurants te vinden – en niet te vergeten een bruisend nachtleven. Op vakantie-eiland Cozumel meren dagelijks drie kolossale cruiseschepen af. Drukke boel, maar er zijn ook beeldschone badplaatsjes langs de oostkust met weelderige zandstranden met wuivende palmbomen die nog níet platgetreden zijn en hun authentieke sfeer hebben behouden, zoals Puerto Morelos en Punta Bete.
Stil strandje aan de oostkust van Cozumel