Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Klimmen naar de kroon van Afrika

Mount Kilimanjaro is met zijn besneeuwde kroon op 5.895 meter boven zeeniveau de hoogste berg van Afrika. Hoewel deze een flink stuk hoger ligt dan bijvoorbeeld de Mont Blanc, de hoogste top van Europa (4.810 meter), is de top tóch haalbaar voor zowel professionals als fanatieke amateurs. Het blijft echter een flinke klim, die normaal gesproken al snel 6 dagen in beslag neemt.

Wie het aandurft, wacht een groot avontuur op de flanken van deze vrijstaande berg, die eigenlijk een vulkaan is. De ultieme klim is natuurlijk die naar de top, maar er zijn dagtochten naar de eerste hut. De gemakkelijkste route, de Marangu Route, staat bekend als de ‘Coca-Colaroute’, met comfortabele hutten om in te slapen en voldoende plekken waar water en eten wordt verkocht. Het grootste gevaar is hoogteziekte, maar die kan goed worden voorkomen door gestaag te klimmen.

De top is binnen 6 dagen te bereiken
De top is binnen 6 dagen te bereiken

Kilimanjaro

Van tropen tot sneeuw

De echte fanatiekelingen kiezen voor de Umbwe Route: deze staat bekend als de zwaarste. Een ijzeren wil en stalen kuiten zijn voor dit traject dan ook zeker vereist. Maar welke route u ook kiest: ze voeren allemaal door maar liefst 5 verschillende klimaatzones, te beginnen met het tropische regenwoud, en eindigend in de sneeuw. Het hoogste punt, Uhuru, bevindt zich op Kibo, een van de 3 pieken in de kroon van de berg. Hoewel de gletsjers deze prachtige kroon al honderdduizenden jaren wit kleuren, zijn ze onder invloed van de opwarming van de aarde in een rap tempo aan het smelten. Wetenschappers schatten in dat ze rond het jaar 2060 wel eens verdwenen zouden kunnen zijn. Voor veel klimmers is dat een extra aanleiding niet te treuzelen met hun plannen.

Gletsjers op de top
De beloning is groot

De beloning beneden

Wie de klim eenmaal heeft volbracht en weer beneden staat, kan zich verheugen op de vele – meer ontspannen – activiteiten in het omringende Kilimanjaro National Park. Bezoek bijvoorbeeld het Shira Plateau. Deze indrukwekkende hoogvlakte is alleen met een  fourwheeldrive bereikbaar en staat bekend om zijn rijke fauna en schitterende vergezichten. Ook een tocht naar het azuurblauw Chala-meer is een absolute aanrader; het meemaken van een zonsopgang is hier fenomenaal. Of kies voor een weldadige massage in een van de spa’s aan de voet van de berg in de kleine stad Moshi. Wat u ook gaat doen: met een cocktail in de hand de zon in de savanne zien zakken is sowieso een prachtige beloning voor de geleverde inspanning.

Het mooiste uitzicht van Afrika