Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Fietsen langs mythische wijnkastelen

U hoeft niet een eens groot wijnliefhebber te zijn om enthousiast te raken in de Bordeaux. Op verkeersborden en gevels, en eigenlijk overal pronken de namen van de wereldberoemde domeinen in dit mekka van de wijnwereld. De ideale manier om te profiteren van de smakelijke tradities van deze indrukwekkende Franse wijnstreek? Op de fiets!

Weids en uitgestrekt, als vlakste wijngebied van Frankrijk is de Bordeaux een uitstekende bestemming voor fietsers van alle niveaus. Eindeloze rijen wijnstokken worden er afgewisseld door elegante wijnkastelen en oude wijndorpen met uitnodigende terrassen. Ontdek het door Unesco beschermde Saint-Emilion, maak een tussenstop in een druivenspa of fiets door tot de oevers van de Gironde of de stranden van de Atlantische kust.

Het mekka voor wijnliefhebbers
Het mekka voor wijnliefhebbers

Bordeaux

Slingerwegen in de Graves-Sauternes

Ten zuiden van de stad Bordeaux liggen de beroemde wijngaarden van de Graves en de Sauternes. Dit gebied op de linkeroever van de Garonne is een van de mooiste delen van de wijnstreek. U fietst er behalve langs wijnvelden ook door stukken bos en over de slingerende landwegen van de wat meer heuvelachtige Sauternes. Een leuke tussenstop in de Graves is Château Smith Haute Lafitte, waar rondleidingen gegeven worden in de wijnkelders en langs de moderne kunst die buiten tussen de wijnranken staat. Vlak naast het chateau ligt een bekende spa, Les Sources de Caudalie, met behandelingen op basis van druivenpitten en -schillen. Het bijbehorende hotel heeft naast goede restaurants ook een wijnbar met verleidelijk terras. In de Sauternes vraagt Château d’Yquem om een pauze, want u kunt hier niet alleen de wijngaarden van de bekendste (en duurste!) zoete witte wijn uit de Bordeaux bezoeken, maar ook de mooie tuin.
Meer informatie over dit zuidelijke deel van de wijnstreek is te vinden op de website  van Graves-Sauternes.
Smith Haute Lafitte in de Graves

Meerdaagse fietstochten tot de kust

Naast dagtrips zijn er ook leuke mogelijkheden voor meerdaagse fietstochten in de Bordeaux. Zo kunt u de wijngaarden van de Médoc combineren met een bezoek aan de Atlantische kust en de monding van de Gironde. De Médoc is het meest westelijke deel van de wijnstreek, waar een aantal van de meest prestigieuze wijnkastelen van de Bordeaux liggen, zoals Margaux, Giscours en Latour. Een kleine lokale organisatie, Evazio , biedt een 6-daagse tocht voor fietsers die zelfstandig op pad gaan met een gedetailleerd ‘road book’. Dagelijks legt u zo’n 50 tot 60 kilometer af; de overnachtingen zijn alvast gereserveerd in charmante hotels en B&B’s.
De Médoc, richting de oceaan
Wijngaarden rondom Saint-Emilion

Fietstochten rond Saint-Emilion

Op ongeveer 40 kilometer ten noordoosten van Bordeaux (bereikbaar met de trein) ligt Saint-Émilion, zonder twijfel het mooiste plaatsje van de wijnstreek. Het middeleeuwse centrum van dit versterkte wijndorp bestaat uit een charmante wirwar van smalle straten, poorten, binnenplaatsen, elegante huizen, indrukwekkende kerken en andere monumenten. Wijn heeft hier uiteraard een centrale plek, in alle winkels, restaurants en ook in het Maison du Vin, een interactief wijnmuseum. Saint-Émilion ligt uitgestrekt tegen een helling, met riant uitzicht op de omliggende wijngaarden van de bekende gelijknamige AOC-wijn. De plaats is daardoor ook een goede uitvalsbasis voor een paar uur fietsen in de omgeving. Het Office du Tourisme  heeft een vijftal fietstochten van 10 tot 21 kilometer lengte; ze zijn te downloaden via de website of ter plaatse in print verkrijgbaar. De meest fotogenieke is de route ‘Entre Vigne et Dordogne’, die niet alleen prachtige uitzichten biedt op de wijngaarden en wijnchateaus maar ook op de rivier de Dordogne.
Wijndorp met middeleeuwse charme

Restaurant in Saint-Émilion

Na een fietstocht rondom Saint-Émilion is het bij terugkomst nog lastig kiezen tussen de vele gezellig uitziende restaurants van dit beroemde wijndorp. Les Délices du Roy is een adres waar u met een gerust hart kunt binnenlopen. Grote wijnvaten doen hier dienst als tafels, maar hoe eenvoudig het interieur ook aandoet, de keuken is dat zeker niet. Op de kaart staan onder meer heerlijke gerechten met eend (van eendenborst tot een haute cuisine hamburger) en uiteraard topwijnen uit de omgeving.
Het knusse centrum van Saint-Émilion