Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Ontdek middeleeuws Trakai

Alsof er elk moment een prinses de luiken open zou kunnen slaan om haar lange lokken naar beneden te laten vallen: het kasteel van Trakai zou niet misstaan in een sprookjesboek. Ook de rest van het middeleeuwse stadje spreekt tot de verbeelding. Trakai ligt op slechts een half uur rijden vanaf Vilnius en is een prima bestemming voor een dagtrip.

Het is nu misschien moeilijk te geloven, maar ooit was deze lieflijke plaats de hoofdstad van het Groothertogdom van Litouwen. Het sprookjeskasteel aan het water was het centrum van de macht. Trakai is dan ook van groot historisch belang voor de Litouwers. Maar het gaat er niet enkel om cultuur: ook de prachtige natuur trekt volop bezoekers. De bossen en heuvels nodigen uit voor een stevige wandeling en op de omliggende meren kunt u heerlijk zeilen en surfen. Het is er ook lekker zwemmen.

Het kasteel van Trakai zou niet misstaan in een sprookjesboek
Het kasteel van Trakai zou niet misstaan in een sprookjesboek

Vilnius

Kasteel op het eiland

Het stadje Trakai wordt aan 3 kanten geflankeerd door water: in het westen ligt het Totoriškių-meer, in het oosten het Luka-meer en ten noorden bevindt zich het grote Galvèmeer met 21 eilanden. De strategische ligging van het schiereiland trok de afgelopen eeuwen al vele volkeren, maar de meest spraakmakende inwoners waren de groothertogen, die hier in de Middeleeuwen de dienst uitmaakten. De 14de-eeuwse groothertog Gediminas maakte van Trakai zijn hoofdstad, zijn opvolgers bouwden het beroemde gotische kasteel als zetel van de macht.

Het kasteel is verreweg de grootste trekpleister van Trakai. Binnen de dikke vestingmuren kunt u een museum over de Litouwse geschiedenis en cultuur bezichtigen. De binnentuin dient als podium voor concerten of volksfeesten, zoals het jaarlijkse middeleeuwse festival in juni. Het indrukwekkende bouwwerk met zijn rode torens is vanaf het vasteland te bereiken via twee voetbruggen, maar ook per zeilboot of kano.

Dikke kasteelmuren omringen het fort

De karaïeten

Niet alleen de architectuur, ook de bevolking van Trakai verraadt een lange en kleurrijke geschiedenis. Trakai staat bekend om de karaïeten, van oorsprong Turkssprekende joden die honderden jaren geleden vanuit Mesopotamië naar de Krim trokken. In de 14de eeuw belandden zij in Trakai op uitnodiging van groothertog Vytautas, die uit deze etnische minderheid zijn lijfwachten selecteerde. Nog altijd wonen er enkele karaïtische families in Trakai, en her en der zijn er sporen van hun bijzondere cultuur te vinden. Zo is er de Kenesa; het traditionele gebedshuis van de karaïeten, en ook het restaurant Kybynlar, waar u typisch karaïtische delicatessen kunt bestellen.