Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Niet missen: de Biënnale van Venetië

Kunstliefhebbers uit de hele wereld scholen sinds 1895 om het jaar samen op één van de de grootste meest prestigieuze kunstmanifestaties ter wereld. Van 9 mei tot en met 22 november zullen naar verwachting een half miljoen bezoekers het werk bewonderen van 136 kunstenaars uit 53 landen, waaronder verrassende nieuwkomers als Mauritius, Mozambique en Mongolië. De 56ste Biënnale van Venetië is een lusthof vol moderne kunst van wereldklasse.

De naam Okwui Enwezor doet wellicht niet bij iedereen meteen een belletje rinkelen, maar deze 51-jarige Nigeriaan is als hoofdcurator de belangrijkste man van de 56ste Biennale di Venezia – hij is de eerste Afrikaan in die functie. Enwezor was betrokken bij de Documenta in Kassel en de biënnales van Johannesburg, Sevilla en Zuid-Korea en geeft in Venetië dit jaar invulling aan het thema ‘All the World’s Futures’. Het is zijn verantwoordelijkheid dat de creatiefste en progressiefste moderne kunst uit de hele wereld bij elkaar komt op de Biënnale.

Overal is kunst tijdens de Biënnale van Venetië
Overal is kunst tijdens de Biënnale van Venetië

Venetië

Op kunstzinnige wereldreis in Venetië

Het kloppend hart van de Biënnale bevindt zich op twee locaties: in de Giardini della Biennale (met  het centrale paviljoen en de 29 landenpaviljoens) en in het Arsenaal, de historische scheepswerf van Venetië (nog eens 29 gebouwen). Het grootste paviljoen is van gastland Italië, waar onder de naam Codice Italia het werk van 15 Italiaanse kunstenaars te zien is. Andere landenpaviljoens huisvesten vooral solo-exposities. Zo wordt Australië vertegenwoordigd door beeldhouwster Fiona Hall en Noorwegen door geluidskunstenaar Camille Norment. Groot-Brittannië brengt de foto’s en collages van Sarah Lucas, Japan de wonderlijke installaties van Chiharu Shiota’s.
De 56ste Biënnale van Venetië duurt van 9 mei tot en met 22 november 2015, dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur. Een open ticket voor de Giardini en het Arsenaal kost 23,50 euro en is te koop via www.labiennale.org . Meerdaagse tickets, rondleidingen en passe-partouts zijn alleen ter plekke te koop.
De stad staat vol paviljoenen
All The World’s Futures, het thema van 2015

Herman de Vries in het Rietveldpaviljoen

Voor hun nationale paviljoens in Venetië hebben de deelnemende landen door de jaren heen hun toparchitecten aangetrokken: het Belgische paviljoen is van Léon Sneyers, het Zwitserse van Bruno Giacometti en het Finse van Alvar Aalto. Het Nederlandse paviljoen is ontworpen door Gerrit Rietveld en ging in 1954 voor het eerst open. In de stijl van het Nieuwe Bouwen bedacht hij een strakke blokkendoos met open ruimtes en veel daglicht. Hier staan de installaties van Herman de Vries, wiens werk is aangekocht door het Stedelijk Museum in Amsterdam, het V&A in Londen en het MoMA in New York.

+ Lees meer

“Rietveld bouwde het Nederlands paviljoen als strakke blokkendoos met veel daglicht”

Bekijk op de kaart

Biënnale van Venetië, Giardini della Biennale, Sestiere Castello, Venetië, www.labiennale.org 