Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Hollandse hoofdstad in de tropen: Galle

Het wapenschild van de Vereenigde Oostindische Compagnie prijkt boven de toegangspoort van het fort van Galle, dat staat genoteerd op de Werelderfgoedlijst. Halverwege de 17de eeuw veroverden de Hollanders het toenmalige Ceylon op de Portugezen; ze namen de lucratieve handel in kaneel, betelnoten, parels en olifanten over. Eeuwen later zijn de herinneringen aan de Hollandse heerschappij over Sri Lanka nog altijd talrijk.

Van 1640 tot 1796 was Ceylon, het huidige Sri Lanka, een Nederlandse kolonie. Zowel de Portugese als Britse kolonisten lagen onophoudelijk op de loer en daarom moest de toenmalige hoofdstad en belangrijkste zeehaven stevig worden verdedigd. Er verrees een stervormig fort, een soort Naarden-Vesting geteleporteerd naar de tropen. Het fort staat er nog steeds en het is zelfs zo fier dat het de tsunami van 2004 nagenoeg ongeschonden doorstond, terwijl de schade in de nieuwe stad buiten de Hollandse muren niet te overzien was.

De fiere fortmuren bij zonsondergang
De fiere fortmuren bij zonsondergang

Colombo

Hollandse koloniale herinneringen

Talloze herinneringen aan de Hollandse heerschappij zijn er in Galle te vinden. Aan de voormalige Kerkstraat staat de barokke Groote Kerk uit 1755 met grafstenen van Hollandse kolonisten, ernaast werd het voormalige gouverneurspaleis verbouwd tot het super-de-luxe hotel Amangalla, met kamerprijzen vanaf een slordige 400 euro. Bij Hotel Weltevreden, in een eeuwenoud Hollands huis, kost een kamer daarentegen slechts 20 euro. De oude Lijnbaanstraat heet nu nog zo, zij het verbasterd tot Leyn Baan Street. En de punten van de vesting hebben namen als Zwart Bastion en Akersloot Bastion. Olanda verkoopt koloniale meubels en staatsieportretten van Hollandse gouverneurs, en het Royal Dutch Café heeft koffie en pannenkoeken op het menu. Even buiten de stad, in Unawatuna staat Nooit Gedacht, een ander voormalig gouverneurshuis dat tegenwoordig dienstdoet als erfgoedhotel. Het hotel is beduidend minder chic dan Amangalla, maar wordt hoger gewaardeerd dan Hotel Weltevreden én is gelegen op loopafstand van het strand.

“Logeer in het Hollandse gouverneurspaleis voor 400 euro of in Hotel Weltevreden voor 20 euro”

De Nederlandse Hervormde Kerk in Galle

Het bountystrand van Galle

Galle zelf beschikt over slechts één minuscuul zandstrandje, onbereikbaar aan de voet van de stadswal. Maar even buiten de stad, in een halfronde baai tussen twee prominente rotspartijen, ligt de populairste badplaats aan de zuidkust: Unawatuna. Het archetypische bountystrand met suikerwit poederzand waarin je tot je enkels wegzakt, wuivende palmbomen aan de ene en de azuurblauwe Indische Oceaan aan de andere kant. Hier geen grote hotels, maar simpele pensions, bamboe strandbarretjes voor een koud biertje of een bord curry, luttele ligbedjes en hier en daar een hangmat die is opgeknoopt aan twee palmbomen. Geliefd bij zowel locals als bezoekers.