Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Ontmoet de mensaap in Entebbe Zoo

Groot wild, nachtdieren, primaten, vogels, knaagdieren en reptielen in alle soorten en maten – ze zijn allemaal zien in het Uganda Wildlife Education Centre. Dat is een mond vol voor wat in de volksmond nog altijd Entebbe Zoo heet. En wie een bezoek van een dag nog niet genoeg vindt, kan in deze dierentuin zelfs blijven overnachten in een Afrikaanse hut, midden tussen alle grazende of slapende dieren.

Honderden diersoorten zijn te zien in de zoo, van leeuwen en luipaarden via buffels en bavianen tot neushoorns en olifanten. Zoals in elke dierentuin zijn de dieren die er het gekst uitzien het populairst: de brazzameerkat met z’n zwarte hanekam en witte baard of de schoenbekooievaar met z’n schoenvormige snavel waarmee hij zomaar een slang, schildpad of jonge krokodil verzwelgt. Tegen meerprijs zijn er speciale activiteiten, zoals een kijkje achter de schermen of een ontmoeting met onze nauwste verwant, de chimpansee.

Uganda Wildlife Education Centre
Uganda Wildlife Education Centre

Entebbe

Van dierentuin tot educatief park

De dierentuin is in 1952 gesticht op een prachtplek op de oever van het Victoriameer. De Britse kolonisten opende de zoo als opvang voor zieke, verweesde of uit de handen van stropers en smokkelaars geredde dieren – en die functie heeft ze nog steeds. In de jaren ’60 werden ook niet-inheemse dieren als beren en tijgers verworven en tentoongesteld, maar door de decennia heen liep het bezoekersaantal terug en raakte de dierentuin verwaarloosd. Totdat Entebbe Zoo onder leiding van de New York Zoological Society werd getransformeerd tot het Uganda Wildlife Education Centre (UWEC), een goed geslaagde kruising tussen een traditionele dierentuin en een safaripark, met de focus op educatie. Via paden en loopbruggen worden bezoekers over het 30 hectare grote terrein langs de dieren en door het bos geleid. Gaandeweg leert u er ook over bomen, planten, bloemen en kruiden en de geneeskrachtige werking ervan. Het UWEC is de ideale leerzame voorbereiding op een safari in een van Oeganda’s wildreservaten.

“UWEC is een goed geslaagde kruising tussen een traditionele dierentuin en een safaripark”

Hyena in de Entebbe Zoo

Logeren in de dierentuin

Er zijn maar weinig dierentuinen waar bezoekers mogen logeren, maar hier kan het. Er zijn appartementen en spotgoedkope stapelbedden in een slaapzaal, maar het leukst logeren is het in een banda, een authentiek Afrikaans rond stenen hutje met rieten puntdak. Het onderkomen, basaal maar toereikend, is ingericht met bedden met klamboes, een badkamertje en een keukentje – voor zo’n 25 euro per nacht. De huisjes staan op het terrein van de dierentuin; dieren grazen hier rustig rond. Dineren kan in een eenvoudig restaurant aan de waterkant. De zoo is ook een handige uitvalsbasis voor een trip naar de chimpansees op Ngamba Island: de boot vertrekt tegenover de dierentuin.