Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Voel de vrijheid in Jakarta

Het Onafhankelijksplein, Lapangan Merdeka, is meer dan alleen een centraal gelegen plein in Jakarta. Het is de plek vanaf waar de Nederlanders regeerden én waar de Indonesiërs trots hun vrijheid vierden. Het groene gebied wordt daarom omzoomd door koloniale gebouwen, historische musea én monumenten die nog dagelijks herinneren aan de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd.

Midden op het Merdekaplein torent een obelisk van 137 meter hoog boven de bezoekers uit. De toren, beplakt met een vlam van 32 kilogram bladgoud, is het Nationale Monument van Indonesië. Dit land heeft hard gestreden voor zijn onafhankelijkheid. De kijkkasten in het Nationaal Historisch Museum, onder het monument, vertellen u het hele verhaal. Met de lift kunt u vanaf diezelfde kelder naar het uitzichtpunt. Het panorama over de metropool is weergaloos.

Het Nationale Monument
Het Nationale Monument

Jakarta

Odes aan de vrijheid

Hoewel Merdeka nu symbool staat voor de onafhankelijkheid van Indonesië, was het ironisch genoeg de Nederlandse gouverneur Daendels die in 1870 het plein liet aanleggen. Hij woonde in het neoklassieke Paleis aan het Koningsplein (Istana Merdeka), dat nog altijd net ten noorden van Merdeka ligt.
Vanaf het plein is het een paar minuten wandelen naar de Masjid Istiqlal, eveneens gebouwd om de onafhankelijkheid te gedenken. Vanaf de obelisk is dit modernistische gebouw al niet te missen, maar de enormiteit van deze moskee overdondert pas echt als u er voor staat of even binnen kijkt: het is een van de allergrootste moskeeën van heel Zuid-Oost Azië.

Erachter ligt het voormalige Waterlooplein, waar ook een monument ter ere van de vrijheid staat. Het beeld van een man die zich loswrikt van zijn handboeien, gegoten van koperen centen, staat voor de bevrijding van Papoea. Tijdens een wandeling in het gebied kunt u ook volop koloniale architectuur ontdekken, zoals de neogotische  kathedraal of het huidige Departement van Financiën.

De Masjid Istiqlal

Reis door de tijd

Tussen de ministeries aan de westkant van het plein ligt het Nationaal Museum, een goede plek om u te oriënteren op de historie van Indonesië. De collectie van meer dan 240.000 objecten is verdeeld over verschillende categorieën, zoals de prehistorie, religie en etnologie. Hindoeïstische en Boeddhistische sculpturen, gouden kommen uit de Ramayana, een kroon van de Sultan uit 1700 of porselein uit de Yuandynastie – hier komt u het allemaal tegen. De 4 verdiepingen van de nieuwste museumvleugel zijn volledig gewijd aan de inwoners van Indonesië. Bijzonder is het gedeelte over de Floresmens, een mensensoort die leefde op Flores, en niet langer werd dan een meter.

+ Lees meer

Het Nationaal Museum

Bekijk op kaart

Jl. Medan Merdeka Barat No.12, Gambir, Jakarta Pusat 10110