Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Vlammend Baku

Azerbeidzjan wordt ook wel het ‘Land van Vuur’ genoemd. Rondom de hoofdstad Baku is goed te zien waarom: de olie- en gasvelden in de regio zijn enorm. Op Apsjeron, het schiereiland in de Kaspische Zee waar ook de hoofdstad Baku op ligt, schieten nota bene de vlammen uit de grond.

Al in de 3de eeuw na Christus werd er in olie gehandeld. Natuurlijke gaslekken werden aangestoken en in religieuze context aanbeden. Pas in de 19de eeuw werd het echt menens met de ontginning van deze rijkdommen. Desalniettemin waren ze er vroeg bij. In 1848 werd er in Baku al op industriële schaal gas en olie aan gewonnen, ruim 10 jaar voordat bijvoorbeeld de eerste oliebronnen in de VS werden ontdekt. Deze regio wordt dan ook wel beschouwd als de bakermat van de petroleumindustrie.

Brandend schiereiland
Brandend schiereiland

Baku

De ‘vuurberg’ Yanar Dag

Even ten noorden van Baku wordt de monotone woestenij van het schiereiland doorbroken door een curieus fenomeen: een heuvel die in vuur en vlam staat. Het gas dat er uit de hellingen loopt staat al sinds mensenheugenis in brand. De reservoirs zijn er zo enorm dat het ook nog wel eeuwenlang door kan branden. De eerste vermeldingen van deze locatie, Yanar Dag (dat ‘brandende berg’ betekent) genaamd, komen nota bene uit de 13de-eeuwse manuscripten van de ontdekkingsreiziger Marco Polo. Wie het met eigen ogen wil aanschouwen kan beter maar vroeg opstaan: vlak voor het ochtendgloren tekenen de oranje vlammen zich het mooist af tegen de blauwe hemel.
Eeuwig in vuur en vlam

Moddervulkaan

Hoewel modder en vuur doorgaans niet samen gaan, bestaat er toch zoiets als een explosieve moddervulkaan. Dit vreemde geologische verschijnsel komt op verschillende plekken ter wereld voor, maar nergens op zoveel plekken als aan de Kaspische kust van Azerbeidzjan. Ook buiten Baku zijn er een aantal te vinden. Een moddervulkaan ontstaat als een ondergrondse bel van gas en modder die zich een weg baant door een zwakke plek in de aardkorst. Soms gaat dit gepaard met een grote explosie. Zo spuwde een Azerbeidzjaanse moddervulkaan in 2001 plotseling een 300 meter hoge vlam uit.
De modderstroom van een moddervulkaan

Heilig vuur

Meer vlammen vindt u in de vuurtempel van Atashgah (de ‘Vuurtempel’), die zich vlakbij het treinstation van de buitenwijk Suraxani bevindt. Hier werd het alomtegenwoordige vuur eeuwenlang aanbeden door de zoroastriërs, de aanhangers van een van ’s werelds oudste godsdiensten. Pas toen in 1883 de natuurlijke gastoevoer naar de tempel werd onderbroken door de opkomst van de moderne gaswinning in de regio, raakte de tempel in onbruik. Tegenwoordig is het een nationaal monument.
De vuurtempel van Atashgah