Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Fort Worth: op en top Texas

Cowboys, vee en saloons: Fort Worth, op een half uurtje rijden ten westen van Dallas, is alles wat u zich bij Texas voorstelt. In de 19de eeuw was hét grote middelpunt van de stad een enorme veemarkt, de Fort Worth Stockyards. De koeien zijn inmiddels verdwenen, maar een middelpunt is het nog steeds. De buurt is met zijn karakteristieke pakhuizen en markthallen erg in trek.

De Stockyards zijn in 1976 uitgeroepen tot historisch district. De 46 oorspronkelijke gebouwen herbergen tegenwoordig vooral veel entertainment- en winkelgelegenheden, alles met een vleugje Wild West. Behalve bars en discotheken vindt u er ook een ‘opry’ (een podium voor countrymuziek) en een rodeo. Fort Worth heeft nu eenmaal het imago een ‘cowtown’ te zijn, en velen dragen dat met trots uit.

De toegang tot de stockyards
De toegang tot de stockyards

Dallas

Een oud treindepot in Fort Worth

Koehandel in Fort Worth

In de 19de eeuw was Fort Worth de laatste halte waar cowboys zich even konden ontspannen en voorraden konden inslaan alvorens ze vijandig indianengebied betraden. De handel in vee groeide er langzaam maar zeker uit tot enorme proporties: alleen al tussen 1866 en 1890 werden er maar liefst 4 miljoen koeien verhandeld. Fort Worth stond dan ook al snel bekend als ‘Cowtown’. Rondom alle commerciële activiteiten ontstond ook een bruisend uitgaansleven: Hell’s Half Acre, een buurt vol vertier en verderf, werd al snel een begrip in het Wilde Westen.
De markt beleefde zijn hoogtijdagen dankzij de aanleg van een spoorwegnetwerk dat in 1876 opende. Fort Worth was het grootste knooppunt van de Amerikaanse veehandel en het veevervoer per trein nam explosief toe. Maar toen de wegen werden verhard en het wegennetwerk enorm werd uitgebreid, kreeg het wegtransport de overhand. Dat was veel flexibeler en goedkoper dan het vervoer per spoor. De teloorgang van de Stockyards zette in. In 1976 werden de Fort Worth Stockyards uitgeroepen tot National Historic District om het behoud van dit bijzondere gebied zeker te stellen. Het is nu een van de populairste bestemmingen voor een dagtrip vanuit Dallas.
Langhoorn koeien

Het Stockyards Museum

In het hart van het Stockyards-district vindt u het oorspronkelijke Livestock Exchange Building uit 1902. Hierin is tegenwoordig het Stockyards Museum gevestigd. Hier is de roemruchte historie van Fort Worth tastbaar gemaakt met oude voorwerpen. Zo zijn er alledaagse items uit het leven van de cowboys te vinden, zoals antieke zadels, maar ook spullen uit de vleesverwerkingsindustrie van destijds. Interessant is ook de tentoonstelling over de diverse indianenstammen die dit gebied vroeger bevolkten.
De Livestock Exchange