Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Van landhuis naar paleis

Het is altijd goed te zien of de koningin thuis is op Buckingham Palace, de officiële residentie van het Britse staatshoofd. Dan wappert er een rood-geel-blauwe vlag. Als ze er niet is, wordt de vlag van het Verenigd Koninkrijk gehesen.

Op de plek waar nu het paleis staat, werd in 1705 door de hertog van Buckingham een landhuis gebouwd. In 1826 vroeg koning George IV aan de beroemde architect John Nash om van het landhuis een kasteel te maken. Zelf heeft hij het paleis nooit gezien, want zowel hij als zijn jongere broer en opvolger koning William IV stierf voor het project werd afgerond. Koningin Victoria was in 1837 de eerste die het paleis bewoonde.

De schatkamers van Buckingham Palace

Het Koninklijk Paleis is gigantisch. Het hele complex telt 1.514 deuren, 760 ramen en 775 kamers. Het enorme gebouw bevat maar liefst 19 statiekamers, 92 kantoren, 52 slaapkamers en gastenvertrekken voor koninklijk bezoek, 188 slaapkamers voor medewerkers en 78 badkamers. Als bezoeker mag u niet overal rondwandelen, maar in de zomer, wanneer de koninklijke familie niet aanwezig is, zijn wel de 19 prachtig aangeklede statiekamers te bezichtigen. Hier vinden alle belangrijke staatsdiners plaats. Aan de muur hangen een aantal van de grootste schatten, waaronder schilderijen van Rembrandt, Rubens en Vermeer. Let ook op het beeld van Antonio Canova, het porselein van Sèvres en het prachtige authentiek Engelse en Franse meubilair.

+ Lees meer

De Queens Awards uitreiking in een van de statige kamers

Bekijk op de kaart

Buckingham Palace, London SW1A 1AA

De Queens Gallery

Het merendeel van het jaar kunt u aan de westzijde van het paleis ook de bijzondere Queens Gallery bezoeken, waar  in wisselende tentoonstellingen telkens ongeveer 450 kunstwerken uit de koninklijke collectie worden getoond. Dit was vroeger de locatie van de kapel, maar die is tijdens de Tweede Wereldoorlog vernietigd. Op de ruïnes werd de Queens Gallery gebouwd, die vervolgens rond de millenniumwisseling nog eens een grootschalige renovatie onderging. In 2002 is de galerie ter ere van het gouden jubileum van Hare Majesteit heropend.

Queens Gallery
Statige wisseling van de wacht

De wisseling van de wacht

De wisseling van de wacht voor de paleisdeuren van Buckingham Palace blijft een fascinerend spektakel. In de zomermaanden (mei, juni, juli) marcheren de paleiswachten hier dagelijks heen en weer met hun herkenbare harige zwarte hoofddeksels en rood-zwarte uniform. In de overige maanden is de ceremonie in principe om de dag te zien, afhankelijk van het weer. Het houdt iets magisch, de stilstaande wachten ineens tot leven zien komen als ze worden afgelost.