Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Galápagos: vitrine van de evolutie

Guayaquil is voor velen het startpunt van een reis naar de Galápagoseilanden, een van de meest bijzondere eilandengroepen ter wereld. Ze zijn de woonplaats van unieke leguanen, flamingo’s en pinguïns. En in het water leven zeldzame schildpadden, haaien en zeepaardjes. Duiken is hier dan ook een onvergetelijke ervaring.

Charles Darwin (1809-1882) deed opmerkelijke ontdekkingen op de eilanden in de Stille Oceaan. Zijn wereldberoemde evolutietheorie is hier ontstaan. En nog steeds staat deze bestemming boven aan het lijstje van veel natuurliefhebbers die er dagenlang met een verrekijker langs de bewoonde en onbewoonde eilanden varen. Sommige eilanden mogen helemaal niet worden betreden maar op veel eilanden mag u wel onder begeleiding van een ervaren gids komen. Zij leiden u rond, wijzen u op de bijzonderheden van alle dieren en vertellen fascinerende verhalen over deze oeroude omgeving.

Galápagoseiland Bartolomé
Galápagoseiland Bartolomé

Guayaquil

Een baltsend fregatmannetje

Prachtige eilanden vol uniek leven

Elk eiland van de Galápagosarchipel heeft zijn unieke bewoners. Dus naar welk eiland u ook afreist, u kijkt uw ogen uit. De benaderbare Galápagosschildpad bijvoorbeeld, deze reuzenschildpadden kunnen wel 250 kilo wegen en poseren vriendelijk met u voor een foto. De kleine pinguïns op de eilanden zijn de meest noordelijk levende pinguïns ter wereld. Opmerkelijk, want pinguïns leven normaal in vele koudere omstandigheden. Op het witte strand van Bahía Tortuga kunt u met ze snorkelen. Dan de aalscholvers: hoewel die in de hele wereld kunnen vliegen, zijn hun vleugels hier te klein om er daadwerkelijk mee in de lucht te komen. Zij waggelen dus langs uw voeten. En als u naar boven kijkt, ziet u grote fregatvogels vliegen. Hun spanwijdte is 2 meter, en de mannen blazen hun rode borst op tot een enorme ballon om een vrouwtje te versieren. Ook het paringsritueel van de blauwvoetgent is vermakelijk. Het mannetje gooit arrogant zijn kop omhoog en stampt met zijn logge blauwe poten op de grond. Doet het vrouwtje dit na? Dan heeft hij beet.
Een stampend stelletje blauwvoetgenten
Een Darwin-vink

Vijandloos vulkaangebied

De Galápagoseilanden bestaan uit 19 grote vulkaaneilanden en 40 kleine. Ze liggen maar liefst 1.000 kilometer van het vasteland van Zuid-Amerika; anders dan de meeste eilanden zijn ze opgerezen uit zee en nooit verbonden geweest met het land. Door deze grote afstand zijn de dieren niet met andere soorten in aanraking geweest en hebben ze hun eigen evolutie doorgemaakt. Zo ontdekte Darwin. Vooral aan de hand van de studie naar 13 soorten vinken (die nu darwinvinken heten) wist hij zijn theorie te bekrachtigen. Bij het Charles Darwin Research Station op het eiland Santa Cruz leert u alles over zijn belangrijke ontdekkingen. Wat u ook zult horen: op de eilanden leven geen grote roofdieren. De buizerd staat er boven aan de voedselketen, waardoor er een grote biodiversiteit heeft kunnen blijven bestaan. Daarnaast zijn de dieren hierdoor uitzonderlijk tam en zijn ze dus niet bang om u in hun buurt te laten komen.
Verblijven op een cruiseschip

Verblijf in luxe of midden in de natuur

De meeste bezoekers van de Galápagoseilanden vliegen vanuit Guayaquil naar een van de grotere bewoonde eilanden en nemen vanaf daar een boot om een paar dagen of weken in het gebied te verblijven. Goed om te weten: iedereen moet 100 dollar entree betalen wat besteed wordt aan natuurbehoud. Slapen kan op de boot, maar ook op enkele eilanden. En dat kan zowel op het water als op het land verschillen in luxe. Zo zijn er campings maar ook luxehotels. U kunt er ook voor kiezen een tijdje vrijwilligerswerk te doen, zoals bijvoorbeeld het herbebossen van landbouwgrond op het eiland San Cristobál. Als vrijwilliger helpt u mee met het vervangen van niet-inheemse planten door jonge struikjes en bomen die wél op het eiland thuishoren.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Galápagos eilanden