Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Gdansk: cultuur, shoppen en strand

Gdansk is in opkomst als stedentripbestemming, en dat is geen verrassing voor wie weet wat deze Poolse havenplaats allemaal te bieden heeft. Sfeervolle winkelstraten, gezellige restaurants, hippe koffieshops en een bruisend strandleven. Maar de grootste attractie is de prachtige oude binnenstad, vol monumenten uit de tijd dat Gdansk een van de rijkste Hanzesteden van de Oostzee was.

Amsterdamse klokgevels in Polen? Aan de vele barokke koopmanshuizen is te zien dat Gdansk in de 17de eeuw nauwe handelscontacten had met de Lage Landen. Dat rijke verleden leverde een pittoreske binnenstad op, die na de Tweede Wereldoorlog zo netjes gerenoveerd is dat Gdansk op sommige plekken wel een filmdecor lijkt. De stad is daarom ook voor de Polen zelf een zeer geliefde bestemming voor een weekend vol cultuur, winkelen of van de zee genieten. Want Sopot, op een half uur van het centrum, heeft een prachtig zandstrand.

Hanzestad met een rijk verleden
Hanzestad met een rijk verleden

Gdansk

De Koninklijke Route en de Mariakerk

Het historische hart van Gdansk wordt gevormd door de Lange Markt (Długi Targ) en de Lange Straat (Dluga), samen de 'Koninklijke Route' genoemd. Op het grote marktplein staat het stadhuis en de Neptunus-fontein. Hier vlakbij ligt de Sint Maria-basiliek, waarvan de vierkante klokkentoren tot indrukwekkende hoogte boven de stad uittorent. Het is de grootste bakstenen kerk ter wereld en heeft plek voor meer dan 25.000 bezoekers. Het interieur is indrukwekkend en de klokkentoren biedt een weids uitzicht over de stad.
De Mariakerk torent boven alles uit
De fontein van Neptunus
De romantische Mariastraat

Mariackastraat en barnsteen

De meest romantische plek van Gdansk is zonder twijfel de Mariastraat, een straatje met kasseien, oude straatlantaarns en elegante façades. Tussen de trappen van de barokke koopmanshuizen vindt u koffiebars, terrassen en kleine winkels met vooral sieraden van barnsteen. Een bekend lokaal product: deze bruine of gele fossiele hars wordt het ‘goud’ van de Baltische Zee genoemd. Aan het einde van de straat leidt de 15de-eeuwse Mariapoort naar de rivier en de oude haven.

De kades van de Motlawa

Aan de rand van de rivier Motlawa, die aan de noordzijde van Gdansk de Oostzee in stroomt, staan oude pakhuizen en ook een imposante oude zwarte kraanpoort. Deze 'Brama Zuraw' werd in de 15de eeuw met zoveel vernuft gebouwd dat de hijskraan in één keer 2.000 kilo uit een schip kon takelen. Aan de achterzijde van de poort is tegenwoordig de ingang van het Maritiem Museum.
Op de rivierkades zijn veel terrassen, visrestaurants en brasserieën, zoals die van Brovarnia in een 17de-eeuws pakhuis: het bier wordt hier ter plekke gebrouwen. Ook kun je op diverse adressen pierogi proeven, de typische Poolse noedels met uiteenlopende vullingen.
Pakhuizen, terrassen en de Brama Zuraw