Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Gigantisch Parlementspaleis in binnenstad

Een gebouw van 270 meter lang en 245 meter breed, met 12 verdiepingen: 48 meter boven de grond en nog eens 15 meter eronder. Een groter pand dan het Parlementspaleis in Boekarest komt u niet gauw tegen. De Roemeense dictator Nicolae Ceauşescu, die bevel gaf tot de constructie van deze extreem luxueuze kolos, brak er een groot deel van de historische binnenstad van Boekarest voor af. Een complete woonwijk, een stadion, kerken, kloosters en synagogen gingen tegen de vlakte.

Ten tijde van de bouw stond de volledige economie van het land in dienst van het verrijzende paleis. Alles is dan ook ingericht met Roemeense materialen. De volledige marmerproductie was tijdens de bouw bestemd voor het paleis, grafstenen moesten in die periode van ander materiaal worden vervaardigd, bijvoorbeeld van hout. Tegenwoordig huisvest het paleis het Roemeense parlement, maar zelfs dat kan het pand niet vullen. Daarom heeft het gebouw nog een aantal andere functies, het dient bijvoorbeeld regelmatig als conferentiecentrum. En in de westvleugel van het gebouw is het Nationaal Museum van Moderne Kunst gevestigd.

Het Parlementsgebouw
Het Parlementsgebouw

Boekarest

Ontzagwekkend cijferwerk

De cijfers van de bouw van het Parlementsgebouw zijn ongelofelijk. Bij het ontwerp en bouw van het paleis waren 700 architecten en 20.000 arbeiders betrokken. Zij mochten daarbij uitsluitend Roemeense materialen gebruiken, zoals een miljoen kubieke meter marmer, 3.500 ton kristal, 700.000 ton staal en brons, 900.000 kubieke meter hout, 200.000 vierkante meter tapijt. Het resultaat is een kolos die zich in volume mag meten met de piramiden van Gizeh. Het telt rond de 1.000 kamers, en dan zijn er nog talrijke hallen, galerijen, monumentale trappen en maar liefst 40 liften. Het totale vloeroppervlak beslaat 340.000 vierkante meter.

Daarmee is het Parlementspaleis het op één na grootste gebouw ter wereld, alleen het Amerikaanse Pentagon in Washington is groter. Volgens het Guinness Book of World Records is het paleis niet alleen het zwaarste, maar ook het duurste gebouw ter wereld. Alleen al het kleine gedeelte dat is geopend voor het publiek, is vorstelijk wat betreft inrichting. Overal schitteren reusachtige kristallen kroonluchters, mozaïeken en bladgoud – zelfs in de gordijnen is zilver en goud geborduurd.
Het rijk versierde plafond

Een magneet voor beroemdheden

Ondanks al het goud en kristal is het paleis wel eens omschreven als een grote Stalinistische bruidstaart. Maar dat heeft nog niemand ervan weerhouden om er een internationale conferentie, prestigieus huwelijk, filmshoot of modeshow te houden. Vooral beroemdheden blijken gevoelig voor de aantrekkingskracht van het paleis. Michael Jackson sloot er een persconferentie af met een moonwalk, waarna hij op het balkon verscheen en ‘I love you Budapest’ riep naar zijn verbaasde fans. Verder zong zangeres Shakira er de sterren van de hemel en scheurden de mannen van ‘Top Gear’ er door de tunnels van de kelder om te laten zien hoe immens het gebouw is.