Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Een halve kilometer de hoogte in

De 553 meter tellende CN Tower steekt sinds 1976 op eenzame hoogte boven de skyline van Toronto uit. Het is het hoogste vrijstaande gebouw van het westelijk halfrond. De toren is van groot belang voor de telecommunicatie in de stad en heeft ook een symbolische functie, als baken van de Canadese trots.

Het ‘Canadese Wereldwonder’, zoals de toren ook wel wordt genoemd, ontvangt jaarlijks rond de 2 miljoen bezoekers. Die treffen er een 3D-bioscoop, cafés en restaurants. Het uitzicht over de stad is natuurlijk de grootste attractie, maar als dat niet genoeg is, kunt u er ook nog wat adrenaline door de aderen laten stromen. U kunt bijvoorbeeld op 356 meter hoogte over de rand hangen – welteverstaan met de handen los!

De CN Tower in avondlicht
De CN Tower in avondlicht

Toronto

Glazen vloeren

Speciale liften, voorzien van een glazen bodem, schieten bezoekers van de toren in slechts 58 seconden omhoog. Als u dan nog  geen hoogtevrees heeft gekregen, kan dat alsnog boven gebeuren: ook daar is de vloer van glas. Het zicht reikt maar liefst 342 meter de diepte in. Wees niet bang: het lijkt misschien riskant, maar in feite is het dikke glas sterker dan de meeste betonvloeren. De glazen vloer kan nota bene een gewicht van 38.556 kilo dragen; dat komt al snel neer op een stuk of 20 nijlpaarden, en die krijgt u niet mee de lift in.

Nog hogerop vindt u het 360 Restaurant, dat in 72 minuten een rondje draait zodat iedereen van het uitzicht kan genieten. Het uitzicht wordt er gecomplementeerd met een prijswinnende wijnkaart. Toch hoeft u niet per se de hoogte in: aan de voet van de toren is ook genoeg vermaak te vinden in  de vele winkels en het marktcafé.

Het zicht door de glazen vloer
De skyline gespiegeld Lake Ontario
Een dappere dame geeft het voorbeeld

Over de rand

De nieuwste attractie van de toren is de EdgeWalk, ’s werelds hoogste wandeling met losse handen. Adrenalinejunkies krijgen veiligheidsharnassen om en worden met kabels vastgemaakt aan de toren. Daarna kunnen ze over de rand van het dak van het 360 Restaurant lopen. De metalen loopbrug rondom de top van de toren, slechts anderhalve meter breed, hangt 116 verdiepingen boven de grond. U zit goed vast, maar het vergt toch wel wat moed om over de rand te gaan hangen. De EdgeWalk is gesloten gedurende de wintermaanden en bij slechte weersomstanden, zoals harde wind en (dreigend) onweer.

Foto credits

  • Het zicht door de glazen vloer: Paul Williams, Flickr
  • Een dappere dame geeft het voorbeeld: Beth, Flickr