Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

De hoogtepunten van prachtig Porto

Wat is hét pronkjuweel van Portugal? Velen zullen die vraag beantwoorden met: Lissabon. Maar de tweede stad wint snel aan populariteit. Terecht, want Porto is een pláátje. Aan weerszijden van de Douro liggen de porthuizen, restaurants, slingerende winkelstraatjes en eeuwenoude monumenten opgestapeld tegen de heuvels waarop de stad is gebouwd. Op een rij: de drie aantrekkelijkste bezienswaardigheden van prachtig Porto.

Porto is eigenlijk één groot openluchtmuseum: de complete historische binnenstad staat genoteerd op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, inclusief het pittoreske wijkje Ribeira aan de waterkant en de porthuizen in Vila Nova de Gaia aan de overkant. Twee monumenten kregen een bijzondere vermelding: de markante Luís I-brug, die dubbeldeks de Douro overspant, en het 16de-eeuwse Mosteiro da Serra do Pilar, het klooster met de ronde kerk. Porto trekt jaarlijks zo’n 3 miljoen bezoekers en zij hoeven zich geen seconde te vervelen.

Het mooiste uitzicht op Porto biedt Gaia
Het mooiste uitzicht op Porto biedt Gaia

Porto

De kleurige gevels van Ribeira

Daar bij de waterkant

Een jaar of wat geleden brokkelden de natuurstenen huisjes met rode pannendaken nog af, maar inmiddels is de wijk Ribeira aan de waterkant keurig opgeknapt. De eeuwenoude buurt is nu dé topattractie van Porto, met gietijzeren balkonnetjes vol wapperend wasgoed en smalle trapstraatjes met bodega’s, barretjes en boetieks. Een bezoek aan Ribeira is goed voor je conditie: het is een flinke klauterpartij van de terrassen aan de Douro naar het plein voor de Sé-kathedraal. Eenmaal boven blaas je uit bij wijnbar Arco das Verdades.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Ribeira, Porto

De beroemde dubbeldeksbrug

Dé blikvanger van Porto is de immense boogbrug Luís I, van Ribeira naar Vila Nova de Gaia, vernoemd naar toenmalige koning Dom Luís I en ontworpen door een voormalige compagnon van Gustave Eiffel. Een dubbeldekker is het: onderlangs rijden auto’s, bovenlangs de metro. Voetgangers kunnen terecht op beide dekken, al is het bovenste minder geschikt voor mensen met hoogtevrees: dat loopt 60 meter boven de rivier. Neem het stalen gevaarte in je op vanaf het terras van Bar Ponte Pensil, op het fundament van een vorige brug.

+ Lees meer

De brug uit 1886 verbindt Porto en Gaia

Bekijk op de kaart

Bar Ponte Pensil, Rua de Cima do Muro 14, Porto,

http://www.barpontepensil.com/
Het klooster op de linkeroever van Porto

Rondje rond het klooster

Iedereen ziet het liggen, toch is het Mosteiro da Serra do Pilar de geheimtip. Het gefortificeerde klooster torent hoog boven Vila Nova de Gaia uit, maar wordt zelden bezocht. Hoewel het leger het nog altijd in gebruik heeft, zijn er toch dagelijks rondleidingen. Bovenal vanwege de bouwstijl is het 16de-eeuwse monument een aanrader: zowel de kloostergang als de kerk zijn rond. Vanaf de koepel is er eindeloos uitzicht op beide oevers van de Douro. Stap in de kabelbaan en drink een koel glas port op een terras aan de Caís do Gaia.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Mosteiro da Serra do Pilar, Largo de Aviz, Vila Nova de Gaia,

http://www.culturanorte.pt/en/equity/monastery-of-serra-of-pilar/
‘Barcos rabelos’ dobberen in de Douro