Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Historische luxe: het Queen Victoria Building

Liefhebbers van zowel architectuur én winkelen kunnen hun hart ophalen in het Queen Victoria Building. Deze 19de-eeuwse kolos is niet alleen imposant vanwege het grote aantal luxe winkels, maar ook omdat de binnen-en buitenkant van dit pand in romaanse en art-decostijl er nog steeds zo goed uitzien. Het is overigens een wonder dat het gebouw er überhaupt nog staat. Tot in de jaren ’70 was sloop namelijk niet uitgesloten.

Wie het Queen Victoria Building in het centrum van Sydney zoekt, kan het best even vragen naar ‘QVB’, zoals het lokaal bekend staat. Dit enorme gebouw neemt een compleet blok in beslag tussen de straten George, Market, York en Druitt. Binnen zijn tientallen restaurants, cafés, boetiekjes en cadeauwinkels gevestigd. Vele vallen in het hogere kwaliteitssegment. Er zijn ook tentoonstellingen en attracties te vinden, evenals portretten van de koningin waarnaar het pand is vernoemd.

De illustere geschiedenis van het QVB

Al sinds de opening in 1898 is het QVB een knooppunt van bedrijvigheid.  Het gebouw, ontworpen door stadsarchitect George McRae, verving de markthal die op dezelfde plek stond. Het nieuwe gebouw, in weelderig romaanse stijl, werd opgedragen aan koningin Victoria, ter ere van haar diamanten jubileum. Het bood destijds onderdak aan koffieshops, showrooms en warenhuizen. Handelsgeest en entertainment gingen hier hand in hand; er was ook een concerthal gevestigd, die later is omgebouwd tot bibliotheek.

In de jaren ’30 van de vorige eeuw werd er drastisch gerenoveerd om plaats te maken voor de gemeenteraad van Sydney. Helaas nam de animo voor het behoud van het gebouw gestaag af in de decennia die volgden – in de periode tussen 1959 en 1971 – lagen er zelfs concrete sloopplannen op tafel. Gelukkig kwam het niet zover. Nadat begin jaren ’80 groen licht werd gegeven voor een omvangrijke restauratie, werd het gebouw langzaamaan in zijn oorspronkelijke glorie hersteld. In 1986 is QVB in zijn huidige vorm geopend.
In 2009 is de renovatie nog eens dunnetjes overgedaan met een omvangrijke, 34 miljoen euro kostende upgrade. Alle roltrappen, liften, balustrades en tapijten werden vervangen of hersteld en de muren kregen een frisse lik verf. Uiteraard met respect voor het oorspronkelijk ontwerp van George McRae, maar niet zonder de realiteit van een 21ste-eeuws winkelparadijs uit het oog te verliezen.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

455 George Street, Sydney
De hangende klok

De brief van de koningin

Het originele, 19de-eeuwse trappenhuis is de ‘eye-catcher’ van het Queen Victoria Building. Elk detail is er met liefde gerestaureerd, tot en met de bogen, balustrades, gebrandschilderde ramen en stenen vloeren. Ook elders in het gebouw schuilt veel historisch erfgoed. Het meest tot de verbeelding sprekend is de brief van koningin Elizabeth II, gericht tot de inwoners van Sydney. De brief, die ze schreef in 1986, zal echter ongeopend blijven tot het jaar 2085, wanneer deze wordt voorgelezen door de burgemeester van de stad.
Gebrandschilderd glas in het trappenhuis