Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Indrukwekkend Inti Raymi

Als het nieuwe zonnejaar begint, op 24 juni, is het tijd voor een van de grootste evenementen van Zuid-Amerika: het spectaculaire Inti Raymi-festival in Peru. In de hoogtijdagen van het Incarijk was dit veruit het belangrijkste feest van het jaar. Het feest ter ere van zonnegod Inti werd gevierd in de heilige stad Cuzco. Maar ook nu nog wordt net als honderden jaren geleden massaal het eeuwige huwelijksverbond tussen de zon en de mens uitgebeeld.

Het Inca-rijk was ooit het grootste rijk ter wereld. Voor Inca’s was de zon zeer belangrijk. Zij luidden daarom ieder nieuw jaar in ná de kortste dag van het jaar. Op 24 juni dus. Deze gebeurtenis aan het begin van het nieuwe zonnejaar wordt de zonnewende of het wintersolstitium genoemd. Het is nog steeds hét moment om feest te vieren. Overigens is Inti Raymi lange tijd verboden geweest. Schrijver en acteur Faustino Espinoza Navarro, ook wel de redder van Inti Raymi genoemd, reconstrueerde het festijn zo realistisch mogelijk en sinds 1944 is het een jaarlijks evenement dat veel toeristen trekt.

Kleurrijke dansers op Inti Raymi
Kleurrijke dansers op Inti Raymi

Cuzco

Veel muziek tijdens de ceremonie

Dramatiek tijdens de processie

Al dagen van tevoren zijn er tentoonstellingen in de stad en optredens op Plaza de Armas, het centrale plein. Maar het echte begin van het festival is in Coricancha, de Tempel van de Zon. Daar roept de gelukkige acteur die de rol van Sapa Inca, de Keizer, op zich mag nemen zijn eerste hulde aan deze Heilige Dag en aan de Zonnegod. Dit gebeurt in het Quechua, de taal die de Inca’s spraken en die nog steeds veel gesproken wordt in Peru. Hierna wordt de Sapa Inca op een imposante gouden stoel via Plaza de Armas gedragen naar de beroemde ruïne Sacsayhuamán, boven op een heuvel naast de stad. De deelnemers maken tijdens deze processie muziek, dansen en bidden. Ze strooien bloemen en vrouwen met bezems vegen boze geesten weg. In de ruïne vervolgt het spel zich. Begeleid door trommelmuziek voeren Sapa Inca, verschillende priesters en acteurs verkleed als slangen, poema's en condors nog uren hun schitterende schouwspel op.

Sapa Inca gedragen op een gouden zetel

Boek op tijd voor dit speciale spektakel

Als u Inti Raymi wilt bezoeken bent u zeker niet de enige! Want naast de honderden acteurs zijn er vele duizenden toeristen en Peruanen die het schouwspel niet willen missen. Boek daarom ruim van tevoren een verblijf in Cuzco. Daarnaast worden er in de ruïne van Sacsayhuamán ook stoelen verhuurd die een goed zicht bieden op het 5 uur durende spektakel. U kunt er ook voor kiezen om tussen de tienduizenden Peruanen op de heuvel plaats te nemen. De sfeer is er geweldig: de feestende menigte, hier en daar een lama, en heerlijke etenswaar.

Inti Raymi trekt veel toeschouwers