Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

In de cellen van Alcatraz

Een lugubere plek, waar jarenlang de gevaarlijkste criminelen van de Verenigde Staten werden vastgehouden – dat is de eerste associatie die Alcatraz Island oproept. Maar hoewel er inderdaad decennialang beruchte gangsters als Al Capone achter tralies zaten, kent het eiland een verrassende geschiedenis. Alcatraz is meer dan een gevangenis.

Het eiland van de pelikanen: dat is wat ‘La Isla de los Alcatraces’ letterlijk betekent. Deze zeevogels bevolkten het eiland al toen de Spanjaarden er in 1775 voet aan wal zetten, en Alcatraz is nog steeds een broedplaats van vele vogelsoorten. Voordat het een gevangenis werd, diende het eiland ook als militair fort om het Amerikaanse vasteland te beschermen tijdens de goudkoorts halverwege de 19de eeuw. Goudzoekers kwamen in die tijd massaal op de Californische kust af om hun geluk te beproeven.

Alcatraz Island
Alcatraz Island

San Francisco

Alcatraz Island

De eerste militaire gevangenis

Toen de hype rondom het goud was afgenomen,  werd het fort al snel in gebruik genomen als militaire detentiebasis tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Hiermee werd het tevens de eerste militaire gevangenis van het land. Met de groei van het aantal gevangenen werden ook de faciliteiten uitgebreid. In 1934 kwam Alcatraz Island onder het bestuur van de Federal  Bureau of Prisons en werd het een staatsgevangenis.

Dichtslaande celdeuren

Uiteraard zijn het vooral de spannende verhalen over zware criminelen en avontuurlijke ontsnappingspogingen die Alcatraz tot de nummer 1 attractie van San Francisco maken. Iedere bezoeker krijgt bij het betreden van de gevangenis een audiotour uitgereikt. Deze is in verschillende talen verkrijgbaar, maar het is aan te bevelen de Engelse versie te nemen, aangezien u dan de originele stemmen van ex-gevangenen hoort. Zij vertellen over hun tijd op ‘The Rock’, zoals het eiland ook wel wordt genoemd. Geluiden van bijvoorbeeld dichtslaande celdeuren brengen de verhalen nog meer tot leven. Terwijl u door het raam naar de contouren van de stad staart, kunt u zich even voorstellen hoe het geweest moet zijn om hier opgesloten te zitten.
In de 29 jaar dat Alcatraz als staatsgevangenis diende, werden er maar liefst 14 ontsnappingspogingen ondernomen. Daarbij waren in totaal 36 gevangenen betrokken. Van hen  slaagden 13 gedetineerden erin voorgoed van het eiland weg te blijven.

Opgesloten op Alcatraz
De isoleercellen van Alcatraz

Indianenprotest

In 1969, 6 jaar na de sluiting van de gevangenis, kwam het eiland nog uitgebreid in het nieuws vanwege een bezetting door Indianen. Zij protesteerden tegen hun beperkte burgerrechten en gaven de Amerikaanse overheid onmiskenbaar te verstaan dat ze hun eigen culturele identiteit wilden behouden. Het protest duurde bijna 2 jaar. Uiteindelijk werd het eiland in 1972 tot National Park verklaard, een jaar later opende het zijn deuren voor bezoekers. Jaarlijks brengen ongeveer een miljoen mensen een bezoek aan Alcatraz.