Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Internationale invloeden in Milaan

‘Franza o Spanga purché se magna’ – zo gaat een sarcastisch gezegde dat betekent: Frankrijk of Spanje, het maakt niet uit, als we maar te eten hebben. Milaan is van de 16de eeuw tot en met de 19de eeuw afwisselend in handen geweest van de Spanjaarden, Oostenrijkers en Fransen. Sommige gebouwen en pleinen herinneren nog steeds aan die overheersing.

De Spanjaarden, die de stad beheersten van 1535 tot 1706, lieten in hun beginjaren nieuwe stadsmuren bouwen, waarvan alleen de Porto Romana nog is overgebleven. De Spaanse muur staat weliswaar niet meer op de plek waar hij ooit is gebouwd, maar u kunt hem nog wel bezichtigen. Porta Romana staat op het kruispunt van de Piazza Medaglie d’Oro, ongeveer 2 kilometer ten zuidoosten van het centrum.

Het centrum van Verlichting

Na de Spaanse bezetting werd Milaan in 1706 bezet door Oostenrijkse troepen. De 18de eeuw was  een periode van economische en culturele wederopbloei. De stad kon profiteren van het wijze bestuur van Maria Theresia (van 1740 tot 1780) en was een van de centra van de Verlichting.
Een belangrijke architect uit die tijd is Guiseppe Piermarini, hij ontwierp het operagebouw Teatro alla Scala. Het theater is in 1943 gebombardeerd, maar 3 jaar later werd het herbouwd. Na nog een recente restauratie is het nu echt weer het pareltje dat het ooit was. Het toneel is met een oppervlakte van 1.200 vierkante meter een van de grootste podia van Italië. Het houten interieur is bekleed met rood fluweel en versierd met verguld stucwerk. In 1913 werd het theatermuseum Museo Teatrale gesticht, waar u een mooie collectie beelden, originele partituren en keramiek kunt bekijken. Vooral bezoekers met interesse in de Italiaanse operageschiedenis zullen zich hier goed vermaken.

+ Lees meer

Teatro alla Scala

Bekijk op de kaart

Teatro alla Scala, Via Filodrammatici, 2, Milaan

Napoleons overwinningen

Het bloeiende culturele leven ging ongestoord door toen de Oostenrijkers in 1769 moesten vluchten voor het leger van Napoleon. Milaan werd de hoofdstad van de Cisalpijnse Republiek en Napoleon liet zich in de Dom kronen. Onder zijn bewind werd onder andere de Arco della Pace gebouwd, aan de rand van het Parco Sempione. De boog heette toen nog de Ark van de Overwinningen. Later, toen Milaan weer in Oostenrijkse handen was, heeft koning Franz I de boog vernoemd naar de ‘pace’ (vrede) van 1815.

De Boog van de Vrede