Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Het Joodse verleden van Josefov

In het hart van Praag, aan de oevers van de Moldau, ligt Josefov. Deze Joodse buurt herbergt een luisterrijke geschiedenis en vormt het decor voor veel verhalen van de schrijver Franz Kafka, die deze wijk zijn thuis noemde. Neem de tijd voor een wandeling door de geplaveide straten en maak kennis met de cultuur, architectuur en de verhalen van de Praagse Joden.

De Joodse buurt is al sinds de 13de eeuw bewoond. In die tijd vestigden veel Joden zich in dit krappe stadsdeel – op het hoogtepunt van de toeloop woonden hier maar liefst 18 duizend mensen. Tegenwoordig is er nog maar een kleine Joodse gemeenschap te vinden in Josefov, maar u proeft er nog steeds de sfeer van toen. Hoewel de wijk grotendeels is vernieuwd in de 19de eeuw, bleven de belangrijkste gebouwen en monumenten intact. De zes synagogen, het Joodse Raadhuis en de Oude Joodse begraafplaats behoren tot de best bewaard gebleven Joodse monumenten van Europa. Nog altijd herinneren deze historische bouwwerken aan de tijd dat de Joodse cultuur hier floreerde.

De oude Joodse buurt van Praag
De oude Joodse buurt van Praag

Praag

Wandelen door de Joodse geschiedenis

Aan de chique straat Pařížská staat de beroemde Oud-Nieuw Synagoge, de oudste synagoge van Europa. Dit geloofshuis stamt uit 1280 en is nog altijd in gebruik. Het grillige metselwerk aan de gevel is een typisch voorbeeld van de vroeggotische stijl. Ook binnen prijken nog originele ornamenten, zoals de sierlijke smeedijzeren kroonluchters. Een bijzonder detail is de rode vlag met goudgestikte Davidster die aan de westelijke pilaar prijkt. Keizer Ferdinand III schonk deze aan de Praagse Joden aan het eind van de 17de eeuw.
Naast de Oud-Nieuw Synagoge staat het elegante Joodse Raadhuis uit 1586. Net als veel andere bouwwerken in Josefov werd het raadhuis gebouwd in opdracht van Mordechai Maisel, een van de rijkste mannen in het 16de-eeuwse Praag. Heel opmerkelijk zijn de twee uurwerken op de gevel: het bovenste heeft een Romeinse nummering, maar het onderste een Hebreeuwse, waarbij de wijzers ‘tegen de klok in’ draaien. Tussen 11.30 en 14.00 uur is het koosjere restaurant van het raadhuis geopend voor de lunch, een aanrader voor wie wil proeven van de authentieke Joods-Tsjechische keuken.
Aan de overkant van de straat ligt de Oude Joodse Begraafplaats, die van 1478 tot 1786 in gebruik is geweest. Duizenden grafzerken staan hier zo dicht op elkaar dat de één tegen de ander lijkt te leunen. Deze mysterieuze plek spreekt boekdelen over de Joodse geschiedenis in Praag. Waarschijnlijk rusten hier de lichamen van wel honderdduizend Joden. Omdat het de Joden verboden was de begraafplaats uit te breiden, zijn de graven in 12 lagen gestapeld. Het beroemdste graf is dat van Jehoeda ben Betsalel Löw, ook bekend als de Maharal van Praag.

+ Lees meer

De Oudnieuwe Synagoge

De Golem van Praag

Jehoeda ben Betsalel Löw, ofwel de Maharal van Praag, was een beroemde rabbijn en geleerde die eind 16de eeuw leefde. Zijn nagedachtenis is verweven met een wonderlijke legende. De Maharal zou een Golem hebben gecreëerd van rivierklei uit de Moldau, die hij met rituelen en Hebreeuwse spreuken tot leven had weten te wekken. Deze Golem, een wezen uit de Joodse folklore, zou zich nog altijd verstoppen op de zolder van de Oud-Nieuw Synagoge, om de Praagse Joden te beschermen in tijden van nood.

Het standbeeld van Franz Kafka

De thuisplek van Franz Kafka

Franz Kafka (1883-1924) bracht het grootste gedeelte van zijn leven door in Josefov. De familie Kafka woonde op Dušní nr. 27; enkele meters verderop herinnert een bijzonder bronzen standbeeld aan deze beroemde auteur. De maker van het beeld, Jaroslav Róna, heeft het korte verhaal ‘Beschrijving van een gevecht’ willen uitbeelden, waarin een vriendschappelijk gesprek tussen de verteller en een kennis uitmondt in een ruzie. Het verhaal van Kafka speelt zich grotendeels af aan de oevers van de Moldau. Op de schouders van de mysterieuze hoofdloze zwarte figuur is de schrijver zelf te herkennen.