KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Grootste houten boeddha van Japan

De Tōchō-ji Tempel in het centrum van Fukuoka is een van de grootste trekpleisters van de stad. Het is een van de oudste boeddhistische tempel van Japan en heeft de grootste zittende houten boeddha van het land. Het terrein is in de lente bovendien het toneel voor een prachtig bloemenschouwspel met de kersenbloesem in de hoofdrol.

In de tempel is het graf van de monnik Kükai te vinden. Kükai gaf in 806 – nadat hij was teruggekomen uit China waar hij een boeddhistische opleiding had gevolgd – de opdracht tot de bouw van de Tōchō-ji Tempel. Hij was de oprichter van het Shingon, een stroming binnen het Japanse boeddhisme, dat hij verder wilde verspreiden. Vandaag de dag belijdt ongeveer 35 procent van de Japanse bevolking het boeddhisme.

Tōchō-ji Tempel in Fukuoka
Tōchō-ji Tempel in Fukuoka

Fukuoka

30.000 kilo aan Boeddha

De boeddha in de tempel wordt ook wel de Fukuoka Daibutsu, het grote boeddhistische beeld van Fukuoka, genoemd. In 1988 begonnen timmermannen aan het houtsnijwerk van de boeddha. Na 4 jaar was het af. De boeddha is bijna 11 meter hoog en weegt 30.000 kilo. De in hout gegraveerde ring achter het beeld is versierd met afbeeldingen van Boeddha. Naast de Fukuoka Daibutsu is een ruimte waar verschillende kunstvoorwerpen tentoongesteld liggen. Een van de artefacten is een ronddraaiende boekenkast gevuld met heilige geschriften. Het verhaal gaat dat wanneer er iemand aan draait hij net zoveel karma ontvangt als wanneer hij al de geschriften in deze kast leest.
De Fukuoka-boeddha

Feestelijkheden rondom de tempel

De Tōchō-ji Tempel is regelmatig het decor van verschillende festivals. Zo vieren de Japanners er elk jaar op 3 februari het Setsubun-festival, de laatste dag van de winter. Rondom de tempel staan dan podia waar mythische figuren met maskers op dansen en met bonen, snoep en rijst gooien om het kwaad te verdrijven. Van half mei tot begin juni is er ook het Kükai Gekijo-festival. Tijdens dit festival kunt u Japanse theeceremonies bijwonen; alle deelnemers krijgen een Japans theekopje als aandenken.
Setsubun-festival Japan