Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Het leven van de grote meester in het Rembrandthuis

Rembrandt Harmenszoon van Rijn is een van de belangrijkste Hollandse meesters uit de Gouden Eeuw. Tussen 1639 en 1658 woonde en werkte deze befaamde en invloedrijke kunstenaar in een chic pand in hartje Amsterdam. Het Rembrandthuis aan de Jodenbreestraat 4 is inmiddels een museum. Deze bijzondere locatie staat in het teken van het dagelijks leven van de kunstenaar.

Het karakteristieke koopmanshuis waar Rembrandt 20 jaar van zijn leven spendeerde, staat midden in het schilderachtige historische centrum van Amsterdam. Achter de zware, eikenhouten deur bevinden zich het woonhuis en het atelier, waar Rembrandt veel van zijn beroemde meesterwerken schilderde. Het huis is in volle glorie hersteld met meubels, kunst en voorwerpen uit de 17de eeuw. Ook zijn er originele etsen te bewonderen. Tip: er vinden dagelijks ets- en verfdemonstraties plaats, die de werkwijze van de grote meester uit de doeken doen.

Rembrandt van Rijn
Rembrandt van Rijn

Amsterdam

Rembrandts kostbare woonhuis

Het monumentale pand werd in 1606 en 1607 gebouwd, in een buurt die destijds populair was bij vermogende kooplieden en succesvolle kunstenaars. Voordat Rembrandt er zijn intrek nam, is het huis drastisch verbouwd onder leiding van Jacob van Campen; de befaamde architect die ook het Stadhuis (het huidige paleis) op de Dam ontwierp. Rembrandt betrok het huis in 1639, in een tijd dat het hem als bekende kunstschilder voor de wind ging. In dat jaar sleepte hij een prestigieuze opdracht binnen: ‘De Nachtwacht’.
Ondanks dat Rembrandt volop opdrachten kreeg, lukte het hem in 20 jaar tijd niet om de hypotheek van het dure koopmanshuis af te lossen. Uiteindelijk leidde dat in 1658 tot zijn faillissement, waarna huis en inboedel werden verkocht. Een lichtpuntje: naar aanleiding van de nauwkeurige inventarislijst die voor de schuldeisers werd opgesteld, kon het Rembrandthuis zoveel mogelijk in oorspronkelijke stijl worden heringericht, met meubilair en gebruiksvoorwerpen die een indruk geven van Rembrandts leven.

+ Lees meer

Voorwerpen die Rembrandt gebruikte

Bekijk op de kaart

Het Rembrandthuis, Jodenbreestraat 4, Amsterdam, Nederland

De vertrekken van Rembrandt
De ‘Groote Schildercaemer’

Het atelier van de meester

De grootste kamer in het Rembrandthuis is tegelijkertijd een van de interessantste. De ‘Groote Schildercaemer’ was het atelier van de grote meester. Hier schilderde, tekende en schetste Rembrandt enkele van zijn beroemdste werken. Let ook eens op het licht in deze kamer; de glas-in-loodramen zorgden voor een bijzondere lichtinval die het schilderen ten goede kwam. Rembrandts werken staan bekend om het opmerkelijke spel met licht en donker, waardoor de toeschouwer de levendige scènes als het ware wordt ‘binnengetrokken’.

In de rij voor Rembrandts etsen

Naast een oeuvre van ongeveer 300 schilderijen en 2.000 tekeningen produceerde Rembrandt zo’n 290 etsen. Als etskunstenaar was Rembrandt bij leven zeer befaamd. Karakteristiek voor zijn prenten zijn de nonchalante lijnvoering en de uitzonderlijke weergave van schaduwen. Omdat prenten relatief gemakkelijk waren te reproduceren, hadden ze een groot bereik. In de 17de eeuw stonden prentliefhebbers uit heel Europa in de rij voor Rembrandts grafische werk. Het Rembrandthuis bezit het grootste gedeelte van Rembrandts etsen, waarvan een deel in de permanente collectie is te bewonderen.

Etsen Rembrandt