Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Turen over Astana’s bizarre skyline

Astana is in een noodtempo uit de steppe gestampt. De piepjonge hoofdstad begon ooit als Russisch fort en bleef lang obscuur. Pas toen de stad in 1994 ineens als de nieuwe hoofdstad van Kazachstan werd aangewezen, begon een enorme groeispurt. Dankzij de inzet van internationaal gerenommeerde architecten én een flinke schep kitsch wordt de stad inmiddels geheel terecht het ‘Dubai van de Steppe’ genoemd.

In 1997 werd hét symbool van de Kazachse vooruitgang voltooid: de 105 meter hoge Bayterek Toren. De vorm ervan verwijst naar een populaire mythe over de boom des levens en de vogel van geluk. Het kogelronde ‘ei’ van de vogel prijkt bovenop de toren, met een doorsnee van 22 meter. Binnenin zijn twee verdiepingen. Op het bovenste niveau valt er een vergulde handafdruk de eerste Kazachse president Noersoeltan Nazarbajev te bewonderen. Een niveau lager bevindt zich een observatiedek. Dat biedt een 360-gradenuitzicht op de skyline van Astana. Daarmee is de toren een uitstekend plekje om de nieuwe aanwinsten van de stad te bewonderen. Hier alvast drie opzienbarende voorbeelden.

De Bayterek Toren
De Bayterek Toren

Astana/Nur-Sultan

Het paleis van vrede en harmonie

Vredespaleis in glazen piramide

Sinds 2006 is het symbolisch centrum van Astana een piramide van glas en staal. Dit ‘Paleis van Vrede en Harmonie’ is ontworpen door de Britse architectenfirma Forster + Partners en staat geheel in het teken van de goede verstandhoudingen tussen de wereldgodsdiensten. Behalve een conferentiecentrum omvat het ook een concertzaal van 1.500 zitplaatsen en een prachtig atrium. Bovenin de piramide bevindt zich een ‘top’-conferentiekamer waar aanwezigen worden omgeven door glas-in-lood-duiven. Het is middels een half uur durende tour te bewonderen.

Een Joert-Paleis

Het Ak-Orda Paleis is wel eens wat oneerbiedig, maar niet geheel ten onrechte, omschreven als een Disney-versie van het Amerikaanse Witte Huis. Sinds eind 2004 woont hier de president van Kazachstan, die overigens ook de vorm van de Bayterek Toren zou hebben bedacht. Een van de hoogtepunten op de dagelijkse rondleidingen is de Oriëntaalse Zaal. Deze heeft de vorm van een traditionele joert – het soort nomadentent waarin de Kazachse beschaving ooit begon – maar dan flink opgeschaald.
Het presidentiële Ak-Orda Paleis
Het Centrale Concertgebouw

De Bloem van de Steppe

Het Centrale Concertgebouw is ontworpen door de Italiaanse architect Manfredi Nicoletti. Naar eigen zeggen miste deze wat fleurigs op de steppe, en daarom gaf hij het gebouw de vorm van een abstracte bloem. Behalve een groot auditorium voor klassieke muziek, balletvoorstellingen en popconcerten zijn er ook restaurants, winkels en twee bioscopen gehuisvest. De grootste ruimte is echter de 3.000 vierkante meter tellende foyer. In feite is dat een flink binnenplein, waar de inwoners van Astana in de extreem koude winters dankbaar van gebruik maken.