Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Het hippe havengebied van Manchester

Van verlopen haventerrein tot hippe hotspot: de Salford Quays is de plek voor een gevarieerde dag en avond uit. Waar ooit bananen, katoen en thee werden overgeslagen, kunt u nu terecht voor een museumbezoek, een decadent diner, een avondje theater, of een romantische nacht in een luxe hotel.

The Lowry steekt als een stalen schip af tegen de blauwe hemel. Alleen al dit cultuurcentrum trekt jaarlijks een miljoen bezoekers, die komen voor tentoonstellingen, dans, musical, workshops en theater. Het Imperial War Museum North is een van Groot-Brittanniës meest prestigieuze musea. En in MediaCity heeft de BBC intrek genomen – zo is de set van de nog altijd populaire soap ‘Coronation Street’ van de oude stek in Manchester hierheen verplaatst.

Van haven tot hotspot: Salford Quays
Van haven tot hotspot: Salford Quays

Manchester

Van Victoria tot Libeskind

Toen koningin Victoria in 1894 de Salford Docks opende, zag het er rooskleurig uit voor het bedrijvige havengebied. Vracht- en passagiersschepen vertrokken via het Manchester Ship Canal, destijds het  grootste bevaarbare kanaal ter wereld, naar de VS en Canada. De haven zou uitgroeien tot derde drukste van Groot-Brittannië, maar door een toenemend gebruik van containers en steeds grotere schepen kwam de klad erin. Honderd jaar na de aanleg van het kanaal ging Salford Docks dicht.
In navolging van bijvoorbeeld Canary Wharf in Londen, de NDSM-Werf in Amsterdam en de Sydhavnen in Kopenhagen werd ook dit verlaten en verlopen havengebied rigoureus getransformeerd tot hippe woon-, winkel- en uitgaanswijk. Manchester saneerde de vervuilde grond, dempte de dokken, en liet moderne loopbruggen plaatsen. Beroemde architecten stampten tientallen moderne gebouwen uit de grond, zoals The Lowry van Michael Wilford en het Imperial War Museum North van Daniel Libeskind.

“Via ’s werelds grootste bevaarbare kanaal vertrokken vrachtschepen naar Canada”

Oude dokken en moderne loopbruggen

Tips voor een dagje Salford Quays

In The Lowry Outlet Mall kunt u goedkoop winkelen bij bijvoorbeeld Marks & Spencer’s, GAP en Molton Brown. De variatie is enorm. U kunt een hapje eten bij het snelle Wagamama of het chique Damson, een film kijken vanuit een van de 2.000 stoelen in de 7 zalen van multiplex Vue, en logeren op stand in viersterrenhotel Copthorne. Er is ook een wandelroute beschikbaar, Unlocking Salford Quays, waarmee u op een leuke manier het gebied kunt verkennen: u komt langs verschillende moderne kunstwerken die de geschiedenis van Salford Quays verbeelden (www.thelowryusq.com ). Andere optie: neem ’s zomers het roodwitte bootje en bekijk Salford Quays vanaf het water (www.manchestercruises.com ).
De roodwitte boot van Manchester Cruises