Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Museumsinsel: een schateiland vol wereldkunst

Op een eilandje in de Spree staat en hangt zoveel kunst van wereldbelang dat de UNESCO het op de Werelderfgoedlijst heeft geplaatst. Volgens de cultuurcommissie van de VN ‘illustreert het unieke ensemble van gebouwen de evolutie van ruim een eeuw modern museumontwerp’. Het begon in de 16de eeuw met de lusthof bij het stadsslot, en inmiddels staan op het Museuminsel 5 van ’s werelds meest prestigieuze musea bij elkaar.

Vroeger stond op het eiland het 16de-eeuwse Stadtschloss, maar dat is in 1950 door DDR-leider Walter Ulbricht opgeblazen. Het wordt nu herbouwd. De paleistuin is er nog wel vinden, naast de majestueuze Berliner Dom en voor het Altes Museum met klassieke oudheden. Maar het eiland staat toch vooral bekend om zijn prachtige musea. Het Neues Museum herbergt de collecties van Egyptische kunst, de prehistorie en vroege geschiedenis. De Alte Nationalgalerie is voor schilderijen en beeldhouwkunst. Het Pergamonmuseum biedt onderdak aan reusachtige bouwwerken uit de oudheid, en het Bode-Museum aan het muntenkabinet en Byzantijnse kunst. Op een rij: 3 van Berlijns beroemdste kunstschatten.

Nefertiti, pronkstuk van het Neues Museum

‘De mooiste vrouw van Berlijn’

Vergeet Marlene Dietrich of Hildegard Knef: de mooiste vrouw van Berlijn is koningin Nefertiti. In de 14de eeuw voor Christus heerste ze samen met farao Achnaton over Egypte. Haar kalkstenen buste is ruim 3 millennia oud en lag al die tijd onder de grond, maar afgezien van wat kleine beschadigingen is Nefertiti nog helemaal intact. In 1912 werd ze opgegraven door een Duitse archeoloog op de plek waar ooit het atelier van hofbeeldhouwer Tutmoses stond. Nu is ze te bewonderen in het Neues Museum.

De monnik van Caspar David Friedrich

In een wapperend gewaad waait hij uit aan zee, de eenzame monnik van Caspar David Friedrich. De ‘schilder van de stilte’ verwierf faam met zijn romantische landschappen, waarvan er overigens maar weinig in Duitsland te zien zijn. Ook in het werk ‘Monnik aan Zee’ valt de mens, zoals altijd bij Friedrich op de rug gezien, in het niet bij de grootsheid van de natuur. De lichtende hemel, het lege strand en de verlaten zee zijn overweldigend. Te zien naast zijn ‘Abdij in het Eikenbos’ in de Alte Nationalgalerie.

‘Der Mönch am Meer’ van Caspar David Friedrich
Het Pergamonmuseum

Een Griekse tempel in Berlijn

Een eeuwenoude rijk gedecoreerde stadspoort uit Babylon, een 15de-eeuwse kleurrijke staatsiekamer uit Aleppo en een metershoge marktpoort uit Milete – met zo’n collectie is het geen wonder dat dit het drukst bezochte museum van Duitsland is. Hét pronkstuk is het Pergamonaltaar, een Griekse tempel uit de 2de eeuw voor Christus, getooid met een 113 meter lange fries met beelden van goden en reuzen. Het kolossale altaar werd in 1878 door een Duitse archeoloog opgegraven in het huidige Turkije, naar Berlijn verscheept en gereconstrueerd, waarna het Pergamonmuseum eromheen is gebouwd.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Museumsinsel, Mitte, Berlijn

Foto credits

  • Nefertiti, pronkstuk van het Neues Museum: Santiago Atienza, Flickr
  • ‘Der Mönch am Meer’ van Caspar David Friedrich: adatw, Flickr
  • Het Pergamonmuseum: pio3, Shutterstock