Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Newcastle aan het water

Voor het gemak heet deze stad in Noordoost-Engeland Newcastle, maar officieel is het Newcastle upon Tyne. De ligging aan de rivier de Tyne betekent dat de stad in tweeën is gesneden, verbonden met een handvol bruggen. Van gebogen staal tot granieten pijlers – de bruggen vormen unieke iconen die de stad haar karakter geven.

Een wandeling langs de kade van de Tyne eindigt of begint steevast bij de laatste van de 7 bruggen in de stad: de in 2001 geopende Gateshead Millennium Bridge. In alle opzichten is dit een brug als geen andere. Het ongewone bouwwerk, dat bestaat uit 2 stalen bogen die met elkaar zijn verbonden met kabels, kantelt om schepen de ruimte te geven. De brug wordt ook wel de Blinking Eye (Knipperend Oog) genoemd: de brug lijkt op een groot oog dat open- en dichtgaat.

De bruggen over de Tyne
De bruggen over de Tyne

Newcastle

Kunst in de graansilo's

Het recente verleden van Newcastle is zo donker als de steenkolen die er decennia lang werden gedolven. Na een bloeiende tijd brak er een periode van hoge werkloosheid aan. Scheepswerven en mijnen werden gesloten, fabriekshallen kwamen leeg te staan.

Veel industrieel erfgoed bleef achter en heeft in de laatste jaren een nieuwe functie heeft gekregen. Zo huist het BALTIC, het internationale museum voor hedendaagse kunst, in voormalige graansilo’s aan de Tyne, pal naast de Millenniumbrug. Het BALTIC heeft geen vaste collectie, maar een altijd veranderende exposities, verdeeld over 4 ruimtes. De kunstwerken zijn minstens zo uiteenlopend als de artiesten zelf, die uit alle windrichtingen komen – ook uit Newcastle zelf.

Het uitzicht vanaf de 5de etage over de Tyne toont de veranderende stad. De verzameling aan bouwstijlen is verbijsterend. Zo ligt aan de zuidoever Sage, een muziekgebouw van glas, aluminium en staal dat nog het meest lijkt op een liggend colaflesje. Aan de andere oever staan handelshuizen in Victoriaanse stijl en iets verder op de heuvel markeert een wapperende vlag het middeleeuwse kasteel van Newcastle. Het panorama is ’s avonds, al bij de schemering, nog levendiger: dan is de brug verlicht.

+ Lees meer

Bekijk op kaart

Hier staat het BALTIC

Gateshead Quays, South Shore Road, Gateshead NE8 3BA, United Kingdom Google maps

BALTIC, het internationale museum voor hedendaagse kunst
De Tynebrug met zonnige kade

Op bezoek bij Earl Grey

Vanaf de Millenniumbrug kunt u een mooie wandeling maken over de Quayside, de kade, richting de andere bruggen. Tegenwoordig varen daar geen kolenschepen meer onderdoor;  de voormalige handelskade is nu een promenade met bars, cafés en restaurants. Bij de Tyne Bridge begint Grey Street, een straat waarin bijna de helft van de statige panden monumentaal is. Aan het einde van die straat staat een standbeeld van Charles Grey (1764-1845), de man die bekender is geworden als ‘earl’ (graaf) en om zijn favoriete thee dan als eerste minister van het Verenigd Koninkrijk.