Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

3 x uitgaan in hip Friedrichshain

Geen Europese stad is zó beroemd (en berucht) om een grenzeloos nachtleven als Berlijn. Dankzij de vrije openingstijden komt er geen einde aan een avondje uit, maar nergens zijn de nachten langer dan in Friedrichshain. Deze wijk aan de Spree verpauperde tijdens de Koude Oorlog volkomen, maar leefde op na de val van de Muur. Drie nachtclubs waar u ongeremd kunt uitgaan tot de vroege maandagmorgen.

Friedrichshain wordt ook wel een binnenstebuiten gekeerde kunstgalerie genoemd. Kunst is er ook binnen te vinden, maar toch vooral buiten op de muren van verlaten pakhuizen, energiecentrales en viaducten die werden omgetoverd tot pop-upgaleries, guerrrillarestaurants en technoclubs. Sommige van die undergroundlocaties zijn overgenomen door commerciële bedrijven en zijn mainstream geworden, andere hebben hun onafhankelijkheid en sfeer weten te behouden. Compleet met roestende industriële overblijfselen, kleurige graffiti, experimentele muziek en een hippieachtige instelling van vrijheid-blijheid. In Friedrichshain heeft Berlijn haar wilde haren nog lang niet verloren.

Friedrichshain aan de Spree
Friedrichshain aan de Spree

Berlijn

Cassiopeia

Bouwvallige fabrieksloods met openluchtbios

In een bouwvallige fabrieksloods naast een rangeerterrein trekt Cassiopeia een overwegend jong publiek. Er zijn alternatieve clubnachten op 2 verdiepingen met elk een eigen dansvloer, en er worden ook concerten en festivals georganiseerd. ’s Zomers komen daar nog eens een Biergarten, een openluchtbioscoop en een zondagse vlooienmarkt bij. De locatie draagt bij aan het undergroundgevoel: stap in de Revaler Straße ter hoogte van de Simon-Dach-Straße tegenover café Kültürzeit door het gat in de muur. Cassiopeia deelt het zogeheten RAW-Gelände met Berlijns grootste skateboardhal en andere populaire clubs als Astra Kulturhaus en Suicide Circus.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Cassiopeia, Revaler Straße 99, Friedrichshain, Berlijn, www.cassiopeia-berlin.de

Huisfeestje bij Renate

Salon Zur wilden Renate is zo’n club die vanaf zaterdagavond openblijft totdat de laatste bezoeker het licht uitdoet – vaak pas ergens op de maandagmiddag. Het verlaten appartementencomplex heeft op verschillende verdiepingen dansvloeren, in de kelder is een labyrint van gangen en kamertjes, op zolder ligt de vipruimte met een bescheiden dansvloer. ’s Zomers wordt er buiten op de binnenplaats gedanst. Eigenlijk voelt ‘Renate’ niet als nachtclub, maar als een danig uit de hand gelopen huisfeestje – precies zoals het Berlijnse nachtleven hoort te zijn.

+ Lees meer

De tuin van Wilde Renate

Bekijk op de kaart

Salon Zur wilden Renate, Alt-Stralau 70, Friedrichshain, Berlijn, www.renate.cc

De tuin van club

Doolhofachtig kraakpand met disco en techno

De club is volgens velen de ideale opvolger van het inmiddels gesloten Kater Holzig. Net als het nabije Salon Zur wilden Renate is het nauwelijks opgelapte kraakpand een labyrint van gangen en kamertjes die leiden naar 2 dansvloeren. De programmering varieert van disco, house en techno tot dubstep, drum ’n’ bass en electro. Regelmatig zijn er concerten, filmvertoningen en themafeesten. De tuin is ook ’s winters open,  en die is misschien dan juist de moeite waard, met zitjes rond het kampvuur, een hiphopblokhut en in een grote tent de 3de zaal. Wie lekker gaat dansen krijgt het vanzelf warm.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Markgrafendamm 24c, Friedrichshain, Berlijn,

www.aboutparty.net

Foto credits

  • Cassiopeia: Steffi Reichert, Flickr
  • De tuin van Wilde Renate: Iwan Gabovitch, Flickr
  • De tuin van club: Tim, Flickr