Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Oud versus nieuw Baku

Baku kent, als dé metropolis van de Kaukasus, flink wat welvaart. Dat is aan de skyline af te lezen. In de laatste decennia heeft het grauwe Sovjet-patina plaatsgemaakt voor de glamour en kitsch die een rijke oliestaat waardig is. Silhouetten van futuristische wolkenkrabbers vormen er nu het stadsbeeld, naast de torens van middeleeuwse vestingwerken.

Of de moderne architectuur opweegt tegen die van de sjahs van weleer opweegt, is aan de kijker. Maar de schoonheid van het historisch centrum van de stad, Ichari-Shahar, heeft in elk geval al de tand des tijds doorstaan. Veel van de gebouwen die er te bewonderen zijn, hebben inmiddels een plaatsje op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO veroverd. Toch vraagt de ‘slechts’ 100 jaar oude boulevard van Baku net zo hard om aandacht. Iets minder subtiel, dat wel.

Oud en ommuurd

De oorsprong van Baku ligt in Ichari-Shahar, het historisch centrum van de stad. In de 12de eeuw na Christus verrees hier het Paleis van de Shirvanshah. Het complex is nog immer onderdeel van het culturele leven van de stad, met festivals en folkloristische dansvoorstellingen. Ook de 28 meter hoge Giz Qalasi, oftewel de ‘Maagdentoren’, is een opvallende verschijning. Deze is door de eeuwen heen gebruikt als wachttoren, vuurbaken, astronomisch observatorium en tempel. De naam verwijst volgens de overlevering naar een onwillige huwelijkskandidate van de sjah, die zich van dit bouwwerk in de Kaspische Zee zou hebben geworpen.
De Maagdentoren

Een reusachtig tapijt

Ook Baku’s imposante Tapijtmuseum was jarenlang in het historisch centrum gevestigd, in een oude moskee. In 2014 kreeg het echter een nieuw onderdak aan de boulevard langs de Kaspische kust. Dit ‘moderne’ gedeelte van Baku
stamt uit begin vorige eeuw, toen schatrijke oliebaronnen er hun riante villa’s lieten bouwen. De boulevard is sindsdien flink gegroeid. Toch zal het een bezoeker niet moeilijk vallen het nieuwe Tapijtmuseum te spotten. De architecten gaven het de vorm van een reusachtig opgerold tapijt. Binnen kunt u meer dan 10.000 objecten bewonderen: van schitterende tapijten tot eeuwenoude juwelen.
Het nieuwe tapijtmuseum