KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Duizend-en-een-nacht in Abu Dhabi

Aan de rand van Abu Dhabi straalt het witte marmer van de Sjeik Zayed-moskee in de zon. Het is een van de mooiste bezienswaardigheden van het land, versierd met bloemmotieven, bladgoud en edelstenen. In de avonduren is de moskee sprookjesachtig verlicht U zult ongetwijfeld een duizend-en-een-nacht-gevoel ervaren.

De Sjeik Zayed-moskee was af in 2007 en is gebouwd in opdracht van sjeik Zayid bin Sultan al Nuhayyan, de grondlegger en eerste president van de Verenigde Arabische Emiraten. Hij ligt begraven in het naastgelegen mausoleum. De moskee is voor iedereen toegankelijk: de sjeik vond dat niet-moslims een plek moesten hebben om op een ongedwongen manier kennis te maken met de islam. Binnen is het wel verplicht kleding met lange mouwen en pijpen te dragen, en voor vrouwen is een hoofddoek noodzakelijk (verkrijgbaar bij de ingang). De zalen zijn een lust voor het oog, met prachtige koepels en pilaren. Zelfs de toiletten zijn tot in de puntjes versierd.

De koepels van de moskee
De koepels van de moskee

Abu Dhabi

Een bouwwerk van records

Aangezien in Abu Dhabi alles in de overtreffende trap gebeurt, is het niet verrassend dat met de bouw van deze 117 meter hoge moskee ook een aantal wereldrecords zijn gevestigd. Zo kunt u hier de grootste kroonluchter ter wereld bekijken, versierd met koper, goud en miljoenen Swarovski-kristallen. Of bewandel het grootste tapijt ooit gemaakt, dat in losse delen moest worden ingevlogen. Het indrukwekkende groene kleed met bloemenmotief is zo gemaakt dat de kleine lijnen pas goed te zien zijn wanneer u er van boven af op kijkt. Bloemenmotieven vindt u niet alleen terug in het tapijt, maar door het gehele gebouw heen. Over alle muren en vloeren zijn in mozaïek de mooiste patronen aangebracht. Elk tegeltje is met de hand op maat gemaakt en ingelegd, afgewisseld met glinsterende edelstenen. Een adembenemend beeld waar iedere bezoeker even stil van wordt.
De wereldrecords van de Sjeik Zayed-moskee
Prachtig verlicht in de avonduren
Een plek waar alle geloven welkom zijn

De bouw van een meesterwerk

Verbondenheid is bij de bouw van de moskee altijd een centraal thema geweest. Het moest een plek worden waar iedereen zich welkom voelde, ongeacht geloof of afkomst. Daarom ziet u Moorse, Arabische en Mongoolse invloeden terug in de architectuur, en is het wereldberoemde tapijt ontworpen door een Iraniër. De kroonluchters zijn van Duitse herkomst. In totaal heeft de moskee meer dan 420 miljoen euro gekost. Zelfs het landschap waarop het bouwwerk staat is een stuk verhoogd, waardoor u de witte koepels al van veraf kunt zien stralen.